Spordipüksid, mis vallutasid maailma

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sweatpants ehk vabaaja dressipüksid.
Sweatpants ehk vabaaja dressipüksid. Foto: Wikipedia.org

Spordisaalidest välja kasvanud ja kõrgmoodi tee rajanud puuvillased spordipüksid on üks viimase aja populaarsemaid riideesemeid.

Paljude poiste ja meeste riidekappi kuuluvad spordipüksid (ingl k sweatpants, sweat – higi, pants – püksid) olid veel mõni aeg tagasi rõivastus, mida ei peetud heaks tavaks kanda või mis näis koguni kole välja, kirjutab Business Insider.

Viimaste aastate jooksul on sweatpantsid populaarsemaks muutunud. Tuntumad spordikaupade brändid on spordipüksid koguni üheks oma põhitooteks kujundanud.

Nutikad rõivadisainerid nägid siin võimalust vabaajariiete valikus sammuke edasi astuda (enam ei kasutata pükste nimetuses liidet sweat – toim.) ning püüda turuosa laiendada toodetega, mida varem vaateakendele poleks mingil juhul tõstetud.

Spordipüksid muudeti kitsamaks, vormilt loomingulisemaks. Nende peal hakati kasutama erinevaid mustreid ja mustrite kombinatsioone, isegi palmikmustrit.

Kõige viimasem trend on aga alt kitsenevad sweatsid, mis on popiks saanud nende pükstekandjate seas, kes tahavad esile tuua oma uhkeid korvpalli-tosse.

Sel kevadel loetles maailmakuulus meesteajakiri GQ sweatpantsid, mida võib julgelt kanda avalikel üritustel, koduseinte vahelt väljas.

Ka Ameerika luksuskaupade edasimüüja Neiman Marcus on hullusest nakatunud ja müüb nüüdsest disainerite kavandatud vabaajapükse, mis maksavad sadu dollareid.

Nike Tech Fleece spordipüksid.
Nike Tech Fleece spordipüksid. Foto: Nike

Ei peaks siis üllatusena tulema, et traditsiooniliselt spordirõivaid tootvad ettevõtted kulutulena levivast trendist oma kasu lõikavad. Nii tegi ka Nike oma Tech Fleece sweatpantsidega, mis on pälvinud kultusliku poolehoiu pärast pükste väljatulekut turule. Püksipaar maksab 110 dollarit (84 eurot).

Pükste sääred on tipust soonivad, et ei lohiseks järel ning jätaksid hoitud mulje. Ka pükste taskud on targalt disainitud – parempoolsel sügaval taskul on ka lukk, mis jookseb mööda säärt pea põlveni. Suure tasku sees on veel lisaks ka väiksem. Mugav on see seetõttu, et enamasti on sellistel vabaajapükstel suured sügavad taskud, mis venivad välja. Nike’i versiooniga seda ei juhtu, kiidavad disainerid. Lukk omakorda välistab selle, et midagi väärtuslikku taskust välja kukuks.

Tech Fleece’i püksid on saanud väga palju kiitvat tagasisidet. Sneaker Report on suisa väitnud, et tegemist on maailma kõige mugavamate sweatsidega.

Business Insideri ajakirjanik Breton Fischetti leidis, et peab järgi proovima, kas kogu see kära ühe pükstepaari ümber on ikka tõsiseltvõetav. Ta läks toimetuse kõrval asuvasse Nike’i poodi ning küsis, kas kõnealust mudelit saadaval on. Poemüüja Mike Fish kinnitas, et püksid tõesti lähevad nagu soojad saiad ning iga kord, kui tuleb uus kogus Tech Fleece’i pükse, ostetakse neid koguni mitmekaupa ning teavitatakse ka sõpru uute saabumisest.

Ta lisas, et need konkreetsed püksid on kõigist Nike’i kaupadest ühed populaarsemad – seda nii Ameerikas kui ka rahvusvaheliselt. Fiscetti proovis pükse (müüja soovitas tal valida oma numbrist üks number suuremad) ning kirjutas ülevaate artiklis, et sai kohe aru, miks need püksid nii popid on.

«Püksid hoidsid hüppeliigesest põlveni kitsalt ümber sääre, kuid mitte soonivalt, vaid piisavalt mugavalt, et neis joosta. Mugavalt hoidsid need ka reite ümbert ja vöökohalt. Pükste materjal tundus väga kerge, kuid samas vastupidav. Taskudki on hästi läbimõeldud ja praktilised,» kirjeldas Fischetti püksteproovimise elamust.

Ainuke, mis ajakirjanikule pähe ei mahtunud, oli pükste hind. «Isegi kui need on maailma populaarseimad sweatsid, ei neelaks ma alla seda, et need maksavad 110 dollarit, mis on kahekordne hind minu lemmikteksade eest. Kui aga keegi on nõus seda hinda maksma ja armastab ülekõige logelemist, siis nendes pükstes on seda tõepoolest kõige mugavam teha,» ütles ajakirjanik lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles