Klient alistas komisjonis tuntud kingapoe

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingakauplus Bata.
Kingakauplus Bata. Foto: Sergei Trofimov / Den za Dnjom

Batast pea 60eurosed saapad ostnud klient alistas kingapoe, tarbijakaebuste komisjoni sõnul ei saa mõistlik ostja eeldada, et uued jalanõud peavad vastu vaid 1,5 kuud.

Tänavu 23. jaanuaril ostis klient Bata kingakaupluses saapad, mis maksid 59,99 eurot. 20. märtsil esitas ta aga poele pretensiooni, kuna saapad olid rebenenud nöörkinnituste juurest ja tallad olid tugevasti kulunud. Klient soovis lepingust taganeda, nõudes tasutud raha tagasi.

Bata kingakauplus, mis on registreeritud Elektius OÜna, oli seisukohal, et tegemist ei ole valmistusveaga, vaid see on saabastel ekspluatatsiooni käigus tekkinud normaalne kulumine.

Klient pöördus seejärel tarbijakaitseameti juures tegutseva tarbijakaebuste komisjoni, jäädes oma kirjalikult esitatud väidete juurde. Jalatsimüüja demonstreeris istungil puudusega saapaid ning tõi võrdluseks analoogseid viis aastat kantud saapaid.

Komisjon selgitas, et vastavalt võlaõigusseadusele peab ostjale üleantav asi vastama lepingutingimustele, eelkõige koguse, kvaliteedi, liigi, kirjelduse ja pakendi osas.

Istungile kaasatud eksperdi Ülle Kasemaa arvamus oli, et saabaste pooltaldade kulumine on tekkinud ekspluatatsioonis. Samuti oli ekspert seisukohal, et ekspluatatsiooniline on ka sääre sisekülje rebend. «Ekspert ei põhjenda enda seisukohta, miks on saapatalla kulumine 1,5 kuu jooksul loomulik. Samuti ei ole eksperdi arvamuses mõistetav, missuguse teabe põhjal on kindlaks tehtud, et saapa õmbluse rebend ei ole tootmisdefekt, vaid kasutaja viga,» kirjeldas komisjon.

Komisjoni hinnangul oli arusaamatu eksperdi hinnangu osa, et tekkinud rebend ei ole probleemiks, kuna see ei rebene edasi. «Jalanõude puhul ei ole aktsepteeritav mingi rebenemine. Eksperdi arvamus on arusaamatu ning ebausaldusväärne, kuna ekspert viitab sellele, et saapatalla kulumine 1,5 kuu jooksul on loomulik,» lisas komisjon.

Komisjon arvab, et uued saapad on asi, mille puhul mõistlik ostja ei eelda, et tald kulub ära 1,5-kuulise kasutamise tagajärjel. «Mõistlik isik eeldab, et normaalse kandmise korral ei kulu saapatallad parandamist vajava määrani enne aastatepikkust kandmist,» lisab komisjon.

Seega tuvastab komisjon konsensuslikult, et Elektius OÜ üleantu ei vasta poole vahel sõlmitud lepingu tingimustele. Elektius OÜ peab kliendile tagastama 59,99 eurot. Kui pooled komisjoni otsusega ei nõustu või seda ei täida, on neil õigus pöörduda vaidluse läbivaatamiseks maakohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles