Hipsterite mandlipiima armastus paneb keskkonnale suure põntsu

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandlid
Mandlid Foto: SCANPIX

Hipsterid armastavad mandlipiima, sest see on tervislik ega ole saadud loomadelt, ent see ei ole kindlasti keskkonnateadlik valik, nagu paljud mõtlevad, vaid otse vastupidi.

Kõige olulisem mandleid tootev piirkond on USA California osariik, kust tuleb 82 protsenti maailma mandlitoodangust, vahendab news.com.au.

Ühe mandli tootmiseks kulub 4,1 liitrit vett ja praegu toodab California mandleid peaaegu miljard kilogrammi aastas.

See tähendab, et mandlite tootmiseks võetakse nii palju vett kui võimalik osariigi põhjaveekihtidest, mis toetab aga infrastruktuuri, nagu sillad ja sõiduteed.

Ülepumpamise tõttu vajub maapind Kesk-Californias mitu tolli aastas ja kui see samamoodi jätkub, siis võivad ühel päeval sõiduteed ja niisutuskanalid kokku variseda.

Madal veetase seab ohtu ka lõhede elu. Tuhanded kuninglõhed California Klamathi jões võivad hukkuda, kui lähikuudel ei hakka jõge rohkem vett läbima.

Veelgi enam, suure nõudluse tõttu on sunnitud puurimisettevõtete töötajad tegema 12-tunniseid tööpäevi, seitse päeva nädalas.

Murettekitav on seegi, et farmides kasutatavate pestitsiidide tõttu väheneb pidevalt mesilaste arvukus.

Praegu on Californias mandlite tootmise all 44 protsenti rohkem maad kui kümme aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles