Seadus käsib lapsed kodus tööle, aga ei lase neid karistada

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seaduse järgi võib lapse kohtusse kaevata, kui too näiteks nõude pesemisest keeldub, kuid karistada tööluusi eest teda ei tohi.

1. juulil jõustunud perekonnaseadus ütleb, et kuni laps elab koos oma vanematega ja need teda kasvatavad või ülal peavad, on ta kohustatud oma võimetele ja võimalustele vastaval viisil vanemaid koduses majapidamises abistama, vahendab Õhtuleht.

Eesti Lastevanemate Liidu juhatuse liikme Aivar Halleri sõnul on liidu ühine seisukoht, et sellist seadusepügalat vaja pole.

«Kui lapsevanem ei saa oma lapsega kokkuleppele, siis on ta midagi teinud valesti,» leidis Haller, lisades, et liit eeldab, et seadusega sekkumine sellisesse protsessi on äärmuslik vahend.

Tema sõnul on siiski loomulik, et lapsed osalevad kodutöödes, kuna nad elavad perega sama katuse all.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Diana Kõmmuse sõnul on tegu euroopalikule õigusruumile omase põhimõttega ning seadusesäte ei ole otseselt suunatud sellele, et anda vanematele nõudeõigust, mida saaks kohtulikul teel maksma panna.

«Olukorras, kus laps keeldub põhjendamatult vanemaid koduses majapidamises aitama, on vanematel võimalus kasutada pigem kasvatuslikke abinõusid – näiteks mitte lubada lapsel sõpradega kinno minna,» lisas Kõmmus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles