Kassipesu nõuab aega ja kannatust

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgele pärsia kassile mõeldud lilla šampooni ülesandeks on ka karva valgendamine.
Valgele pärsia kassile mõeldud lilla šampooni ülesandeks on ka karva valgendamine. Foto: Jaanus Lensment

Kui tavaline õuetriibik saab oma kasimisega ise hakkama, siis näitusekiisude pesemiseks on olemas eraldi salong.

Kasside ilusalong ei erine palju inimeste omast. Igal nurgal vaatavad vastu uhketes värvilistes pudelites šampoonid ja palsamid, kiisupildid peal. Nii tundubki, et lemmiklooma pesemine võiks kesta sama kaua kui inimesel peapesu, kuid korralik puhastus võtab tunduvalt enam aega.

Ühe pärsia kassi ehk pikakarvalist tõugu lemmiku pesemiseks kulub umbes kaks tundi, kui arvestada sinna hulka ka ettevalmistused. Enne pesemist tuleb kassil näiteks küüned ära lõigata.

«Omaniku saadame ära, sest kassid käituvad siis paremini,» rääkis Olga Komissarova, kes on üks kahest kassi kasuka kallal vaeva näinud inimesest. Lisaks temale aitab kassi pesta kasside ilusalongi juhataja Piret Heinroos.

Kassi on kergem pesta kahekesi.
Kassi on kergem pesta kahekesi. Foto: Jaanus Lensment

Tavaliselt pesevadki nad kasse kahekesi, sest pidevalt tuleb teha järgmiseks etapiks ettevalmistusi: otsida üles rätikud, lülitada sisse kasside kuivatamiseks mõeldud kapp, segada õige kogus šampooni või palsamit. Üksinda oleks keeruline seda kõike kassi pesemise ajal teha.

Kindlasti tuleb kass enne pesemist korralikult kammida. Pärsia kassi pikkadest karvadest pulstunud tutikeste kättesaamiseks keerati kiisut kord kõhuli ja seejärel jälle selili. Eriti hoolikalt kammitakse salongis kliendi pikka ja uhket saba.

«Kõik tupsukesed tuleb kätte saada,» märkis Heinroos ja selgitas, et muidu rikuvad pusad puhtaks pestud kiisu kasuka.

Kassi pesemiseks sobib suurem kraanikauss.
Kassi pesemiseks sobib suurem kraanikauss. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Korralikult soetud näitusekiisu viiakse kraanikaussi, mis sobib kassi mõõtmeid arvestades talle vanniks. Kui kasukas on märjaks tehtud, algab tõeline pesemine: kiisu valge ja koheva kasuka läikima löömiseks kasutatakse mitut profišampooni ja palsamit.

Lilla vahend teeb valgeks

Kassi silmnäo puhastamiseks kasutavad salongitöötajad aga hambaharja, millega pärsia kiisu silmade ümber olevaid karvatutte hõõrutakse. Kuigi kraanikausis kiisu paistab selle toimingu ajal veidi hädine, ei kipu ta väga siplema.

«Tema on pesemisega harjunud, kodukassidega on rohkem muret,» sõnas salongi juhataja.

Nagu inimestelegi, leidub ka kassidele eraldi šampoone nii kohevuse, läike kui ka ilusa valge karva saamiseks. Hambaharjale pandud lilla pesuvahend aitabki pärslase kasuka taas lumivalgeks muuta.

Kodukassid sellist vahendit ei vaja ning ka šampoon ei pea olema eksklusiivne, kuid inimestele mõeldud pesuvahendiga kasse siiski pesta ei tohiks. Heinroosi sõnul tuleks eelistada spetsiaalset loomade pesemiseks mõeldud šampoone.

Lemmiku kauni kasuka huvides tuleks kass kindlasti ka ära kuivatada. Eriti oluline on see näitusele mineva kassi puhul, aga ka kodukiisut võiks kuivatada kas pabersalvrätikute, käterätiku või tavalise käsifööniga.

Salongis kuivatatakse kassi spetsiaalse fööniga.
Salongis kuivatatakse kassi spetsiaalse fööniga. Foto: Jaanus Lensment

Salongis kuivatakse kasse võimsa loomafööniga, mille tõttu lendles kogu ruumis palju pikki valgeid karvu. Föönitamise ajal sipleb aga kiisu kõige rohkem, sest Heinroosi sõnul muudab föön kassid ärevaks.

Enne föönitamist pandi märg kass kuivatuskappi, mis näeb välja justkui suur prae-ahi. Kiisu hüppas hea meelega ise sinna sisse.

«Nad lausa ootavad, et saaks kappi minna,» lausus salongi juhataja, kelle sõnul ei tohiks kassi kuivatamisel unustada ka kõrvu, sest muidu võib tekkida loomal kõrvapõletik.

Kasulik ka kodukassidele

Enne salongiga alustamist pesi Heinroos oma näitusekasse kodus saunaruumis. See oli aga üsna tülikas, kui pesta tuli järjest näiteks viit–kuut kassi. Nii otsustaski naine rajada salongi ja ka teistele kassiomanikele nende lemmiku pesemise teenust pakkuda.

Salongi külastavad peamiselt püsikliendid, kes käivad oma lemmikutega näitustel. Samas tuuakse salongi hooldusesse ka kodukasse ning seda just sügiseti, sest suvel palju õues olnud toakassi kasukas vajab puhastamist.

«Aga sünnipäeva ja jõulude ajal tullakse ka, see on kassidele kingitus,» ütles Komissarova. Pärast pesemist püsib kass puhas umbes kolm kuud. Kassi pesemise eest tuleb omanikul välja käia 20–40 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles