Kaua võib säilimisaja ületanud toitu süüa?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riknenud tomat.
Riknenud tomat. Foto: Sille Annuk

Realiseerimisaja ületanud kaubad ei pruugi söömiskõlbmatud olla, usaldada tasuks oma maitse- ja lõhnameeli.

Kui oled millalgi mõelnud üle realiseerimisaja läinud toitu serveerida, on igasuguse kahtluse korral targem seda mitte süüa. Siiski, mõningate toitude puhul võib nende realiseerimisaeg olla pikem, kui arvata oskad, kirjutab Fox News.

Piimatooted

Kuigi piimatoodete puhul on enamasti realiseerimisaega näitav kuupäev toote pakendil väga otseses seoses selle tegeliku kasutuskõlbuliku ajaga, on neid sageli võimalik kasutada siiski pikemalt. Näiteks piima võib kasutada ka kuni nädal pärast selle külmkapis hoiustamist, kui see pärast ostu sügavkülma panna, on see kõlblik kuni kolm kuud. Kreeka jogurt võib külmkapis hoituna olla pärast pakendile trükitud kuupäeva kõlblik kuni kaks nädalat, sügavkülmas kuni kaks kuud. Parmesani juust võib olla söögikõlbulik isegi kuni neli kuud pärast säilimisaega, sügavkülmas hoituna võib selle kasutusiga pikendada kuni kaheksa kuuni.

Puuviljad

Mõned puuviljad on pika säilimisajaga, teised kipuvad kiiresti mädanema minema. Värskel puuviljal pole enamasti täpset säilimiskuupäeva, seega tuleb kasutada omaenda lõhna-, kompimis-, maitse- ja nägemismeeli. Karp värskeid mustikaid võib pärast ostu säilida 5-10 päeva, kui need külmkappi panna. Kui neid toatemperatuuril hoida, riknevad need juba paari päevaga. Õuntel on aga palju pikem säilimisaeg – kuni neli nädalat võib neid toatemperatuuril hoiustada. Säilimisaega saab pikendada, kui panna õunad jahedasse ja pimedasse kohta. Nii võib sinna tervisliku ampsu järele käe sirutada kuni kahe kuu jooksul.

Linnu-, loomaliha ja kala

Lihatoodete puhul tasub olla eriti tähelepanelik ning vaadata hoolikalt, mida ütleb «parim enne» lahter. Lisaks trükitud numbritele tulevad abiks jällegi sinu enda meeled – liha puhul on tegemist väga kiiresti rikneva toiduga. Rusikareegel on see, et värsket kana võib külmkapis hoiustada kuni kaks päeva säilimiskuupäeva ületades, pärast seda pole see enam söödav. Sama kehtib ka kala kohta. Küpsetatud kana peab vastu kuni nädala. Kala levinuim viis hoiustamiseks on see sügavkülma panna – nii võib selle kasutusiga mitme kuu võrra pikendada. Sama kehtib ka värske loomaliha kohta. Külmkapis võib delikatessliha pidada vastu pärast säilimiskuupäeva lõppu veel kuni kuus päeva. Oluline on jälgida liha värvust ja lõhna, kui see tõmbub punasest halliks, tuleks see minema visata.

Leivad, küpsised, hommikusöögihelbed

Värskelt küpsetatud ja ilma säilitusaineteta leib aegub juba paari päevaga pärast selle müügikuupäeva. Pakendatud leib võib ületada säilivuskuupäeva veel kuni nädala, juhul, kui seda hoida õhukindlas pakendis või külmkapis. Avatud hommikuhelveste pakendis peavad helbed vastu kuni kuus kuud, kuid sedagi juhul, kui pakend on õhukindlalt suletud. Õhk, niiskus, kuumus ja valgus kiirendavad riknemist, nii et soovitavam on hoiustada toitu eemal neist tingimustest.

Köögiviljad

Nagu puuviljad, on ka enamik köögivilju ilma säilimisajata, seega pehmusaste, värvus ja lõhn on parimad indikaatorid, et kauem säiliv juurvili juba poes välja valida. Spargel säilib tavaliselt kuni seitse päeva pärast ostu, samas paprika võib vastu pidada kuni kaks nädalat. Mis puudutab konserveeritud juurvilju, siis kui neid hoida jahedas ja kuivas kohas, võivad need säilida pakendil näidatud kuupäevast kuni kaks aastat kauemgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles