Kuidas hooldada nahkmööblit

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahkmööbel ei tohiks olla otsese päikesevalguse käes.
Nahkmööbel ei tohiks olla otsese päikesevalguse käes. Foto: SCANPIX

Nahkmööbli eluea pikendamiseks on vaja seda pidevalt hooldada, selleks on saadaval mitmeid vahendeid.

Puhastusekspert OÜ spetsialist-koolitaja Helge Alti sõnul sõltub nahkmööbli hooldamise vajadus paljuski selle kasutusest. Üldiselt soovitatakse aga nahapinda korrapäraselt töödelda iga paari kuu tagant, et tagada mööblile pikem eluiga.

Alt soovitab hooldamiseks kasutada hooldustooteid, mis sisaldavad nahka toitvat ja läiget andvat mesilasvaha. Hooldustooteid peaks tema sõnul kasutama kindlasti siis, kui nahk on märgatavalt kuiv.

Nahkmööbel võib hakata kuivama ja pragunema liigses kuumuses, näiteks nii radiaatorite kui ka ahju läheduses. Samuti pole nahale hea otsene päikesevalgus.

Naha puhastamiseks sobib soojas vees lahustatud majapidamisseep. Samas tuleks Alti sõnul kasutada rohkem vahtu, vältimaks naha liigset märjaks saamist. Puhastamise järel võiks kuivatamiseks kasutada majapidamispaberit.

Neil, kelle nahkmööbli on rikkunud näiteks veini- ja pastakaplekid, soovitab Alt kasutada aga melamiinist plekieemaldusnuustikut. Seda saab osta nii tavapoodidest kui ka professionaalseid koristustarvikuid müüvatest ettevõtetest. Mõningate firmade nuustikud kipuvad asjatundja kinnitusel liiga kergesti pudenema.

«Niisutage nuustik veega ja seejärel nühkige. Samas vältige ühe väikese koha tugevalt nühkimist,» õpetas Alt.

Hiljem tuleb pehme majapidamispaberiga vedel mustus ära pühkida. Alt lausus, et siinkohal kehtib muidugi reegel, et mida kiiremini plekk eemaldada, seda parem on ka tulemus.

Puhastamise järel tuleks jällegi kasutada nahahooldustooteid, mis nahka värskendavad.

Alt möönis, et tumeda ja heleda nahkmööbli hooldamisel erilist vahet ei ole. «Küll oleneb värvitoonist see, kui hästi plekid ja üldine mustus näha on. Tumedamate ja selgemate värvide puhul on ka suurem oht, et nuustikuga hõõrudes jääb heledam laik,» selgitas Alt, kes toonitas veelkord, hoiduda tuleks liiga tugevalt nühkimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles