Patsiendid tahavad perearsti kohalt kangutada

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Raplamaa Kohila elanik algatas internetis petitsiooni, leidmaks uut arsti praeguse perearsti Sigrid Mau asemele, kellele heidetakse ette ebaviisakat suhtumist patsientidesse ning ebaprofessionaalsust.

«Algatan petitsiooni perearst Sigrid Mau asemele uue perearsti leidmiseks. Kohila valla elanikud on väärt palju paremat. Ei ole normaalne, kui arstile helistades saad vastuseks halvas tujus oleva arsti sõimu, kes suhtub oma «patsientidesse» kui vaenlastesse,» vahendab Raplamaa Sõnumid petitsiooni algataja Liiat (nimi on tema palvel muudetud). Naise sõnul on kaebusi esitatud nii terviseameti peremeditsiini osakonda, kes on ka varem saanud kaebusi antud perearsti kohta, kui ka Sotsiaalministeeriumisse.

Palju etteheiteid

«Kas on normaalne, et perearst käratab kolmekuu vanusele lapsele vaktsiini süstides: «Ära karju!»? Kas on normaalne, et perearst küsib kuuekuu vanuse lapse kohta: kas ta juba kõnnib? Kas on normaalne, et perearst ei ole nõus koduvisiidile tulema, vaid tahab, et 39° palavikuga laps viidaks tema juurde? Kas on normaalne, et perearst käsib tugevates valudes patsiendil bussiga 30 km kaugusele haiglasse sõita?» seisab pöördumises. Petitsiooni kommentaarides on selle algatajale hulgaliselt toetajaid ning petitsiooni algatamist peetakse põhjendatuks.

Naise sõnul on ta pikalt püüdnud perearsti vahetada, kuid Kohila ja Rapla perearstid ei ole kas nimistu suuruse või kauguse tõttu perekonda oma nimistusse võtnud. Uut arsti otsis ta kaks aastat ja leidis selle lõpuks Tallinnast.

Uut arsti ei leia

Petitsiooni on allkirjastanud ka Kohila vallavanem Heiki Hepner, kes enda sõnul tegi seda solidaarsusest teiste vallaelanike suhtes.

«Eestis saavad sellised arstid tegutseda, kuna arste ei jätku. Probleemi ei oleks, kui oleks uus perearst võtta,» ütles Hepner. Vallavanema sõnul mõistab ta inimeste muret. «Oleme pretensioonide osas suhelnud terviseameti ja sotsiaalministeeriumiga. Olen ka dr Mauga silmast silma vestelnud, kuid jäime eri arvamustele. Ta oli veendunud, et ei ole midagi valesti teinud.»

Nii Hepneri kui ka terviseameti sõnul on tegeletud Kohilasse uue perearsti otsimisega. «Eelmisel aastal korraldasime koos uue arsti leidmiseks konkursi, kuid ühtegi soovijat ei olnud,» ütles Hepner. Ta  meenutas mitme aasta tagust olukorda, kus vald oli uue perearsti leidnud, kõik oli perearsti tegevuse alustamiseks valmis ja viimasel hetkel teatas arst, et läheb hoopis Soome.

Arst probleemi ei näe

Perearst Sigrid Mau ei olnud enda sõnul petitsiooni algatamisega kursis ning pidas selle algatamist kiusliku inimese tööks.

«See on kiusliku inimese arvamus. Ma ei leia, et olen midagi valesti teinud. Olen enda arvates kõik korralikult teinud,» ütles Mau korduvalt.

Vastuseks etteheitele, et ta ei kirjuta vajadusel saatekirju, ütleb perearst: «Enda poolt olen teinud kõik, mis võimalik. Olen palju saatekirju andnud.»

Ka koduvisiitide tegemise osas on jutt sama. «Koduvisiite teen alati, kui kutsutakse. Võib-olla on vaja inimene haiglasse saata, sellest ma ei julge küll keelduda,» rääkis Mau.

Mis puudutab mullu terviseameti poolt Mau suhtes algatatud järelevalvemenetlust, ütles perearst, et kaebused polnud põhjendatud. «Terviseamet leidis, et need kaebused ei olnud põhjendatud. See oli subjektiivne arvamus. Ei mäleta detailselt, aga sel ajal võis seagripp olla ja analüüsi tegemisel tuleb vastus paari nädala pärast,» põhjendas Mau gripianalüüsi tegemata jätmise põhjust.

Ka arvas Mau, et petitsiooni algatamisest ei ole põhjust kirjutada. «Te ei peaks seda lugu kirjutama. See on subjektiivne vastasseis arstiga. Need punktid ei pruugi õiged olla. Need on kontrollimata. Kui inimene pole rahul, võib alati nimistust lahkuda,» ütles ta. «Inimestel on karjainstinkt. Üks kirjutab ja teine teeb järgi. Usun, et paljud nendest pole minu patsiendid ja pole mind näinudki. Võib-olla on minu patsiente nende (allakirjutanute – toim) seas vähe.»  

«Terviseamet teostas Kohilas järelevalvet eelmise aasta septembris, kuna perearsti peale oli laekunud kaebusi,» ütles sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Kristel Abel. Järelevalve tulemusena tehti arstile märgukiri, milles toodi ära punktide kaupa, kuidas arst peaks oma tegevust parandama, sh anti soovitusi patsientidega paremaks suhtlemiseks ning terviseinfosüsteemi andmete edastamise kohta.

Abeli sõnul on Kohilasse otsitud nii uut perearsti kui ka abiarsti, kuid seni kahjuks pole olnud soovijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles