Enamik Kuressaare kauplusi eksib alkoholi müügipiirangute vastu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Peeter Langovits

Kuressaare linnavalitsus korraldas kaheaastase vaheaja järel 9. septembril reidi kaubandusettevõtetesse eesmärgiga kontrollida alkoholi müügipiirangutest kinnipidamist. Vaatamata aastaid tagasi kehtestatud nõuetele esines puudusi enamikus kontrollitud kohtades.

Sagedasemad puudused alkoholi jaemüügil puudutavad enamasti alkohoolsete jookide paiknemist poes, kirjutab Meie Maa.

Tihti ei ole alkoholile eraldi osakonda või letti või ulatuvad alkoholiriiulid väljapoole selleks ette nähtud territooriumi. Samuti paiknevad alkohoolsed ja mittealkohoolsed joogid sageli samas külmikus. Ka ei vasta iga kord müügisaali suurus kehtestatud nõuetele.

Puudustele juhiti kohapeal kohe ettevõtete esindajate tähelepanu ning kauplustele ja müügikohtadele väljastatakse lähipäevil ka ametlik märgukiri puuduste kohta, mis peavad olema likvideeritud 25. septembriks. Vastasel korral järgnevad ettekirjutused ja sunniraha. 

«Kauplustelt oodatakse kehtestatud piirangute ja nõuete korrektset täitmist. Kontrollkäik tuletas ettevõtjatele meelde, et jaemüüki tuleb korraldada kehtivat seadusandlust järgides,» sõnas abilinnapea Taavi Kurisoo.

Linna kontrollkäik müügikohtadesse oli tingitud linnavolikogu liikme Argo Kirsi arupärimisest viimasel volikogu istungil. Ta tõi välja, et Kuressaares kui terviselinnas on juba varasematel aastatel vastu võetud mitmeid alkoholipoliitikat reguleerivaid õigusakte. Üheks neist on linnavolikogu 2001. aasta 28. juuni määrus «Alkoholi jaemüügi piirangute kehtestamine». 

«Kuressaares ringi liikudes on hakanud silma ja tekkinud kahtlus, et kõnealust määrust rikutakse üsna mitmes alkoholi jaemüügiga tegelevas kaupluses. Soovin, et linn teeks ülevaate, kas ja kuidas seda nõuet täidetakse,» ütles Kirss 28. augustil volikogu istungil. 

Kuressaare linnavolikogu määruse järgi on alkoholi müük lubatud kaupluses müügisaal pinnaga mitte alla 30 ruutmeetri, kus ei kaubelda piima-, liha- ja teraviljatoodete ning teiste kiiresti riknevate toidukaupadega. Veel on alkoholi lubatud müüa vähemalt 50-ruutmeetrise müügisaali pinnaga kaupluse eraldi osakonnas või letis, kus pakutakse vaid alkoholi ja tubakatooteid. 

Tänavakaubanduses, tänavatel ja teistele üldsusele avatud samalaadsetes paikades, välja arvatud avalikel üritustel, on alkoholi müük keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles