Ooteajad on naha melanoomi puhul liiga pikad

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoom.
Melanoom. Foto: Hanneli Rudi

Haigekassa audit näitab, et naha melanoomi puhul jäi tunamullu ooteaeg esmasest arsti vastuvõtust kuni kirurgiani kolmandikul juhtudest pikemaks kui ettenähtud kaks nädalat.

Onkoloogide seltsi ning Kirurgide assotsiatsiooni ettepanekul viisid kümme erialaeksperti läbi auditi «Naha melanoomi diagnostika ja ravi 2012. aastal esmahaigestunud patsientidel». Auditi käigus vaadati läbi kolmes haiglas (ITK, PERH, TÜK) ravitud 129 patsiendi ravidokumendid nii paberkandjal kui haigla elektroonilises versioonis.

Auditi tulemuste lühikokkuvõte ütleb, et ooteaeg esmasest arsti vastuvõtust kuni esmase kirurgiani (biopsia või tsütoloogilise uuringu kuupäevani) peaks olema kaks nädalat ehk patsient peaks riiklike kvaliteedikriteeriumite järgi saama diagnostika kahe nädala jooksul. Auditi hinnangul ei saa seega heaks pidada praegust «alla kahe nädala» ooteaegade proportsiooni – 70,4 protsenti.

Riiklike kvaliteedinõuete järgi peaks keerukate laboriuuringute, sealhulgas ka morfoloogiliste uuringute, vastuste ooteajad olema samuti alla nädala. Morfoloogiliste uuringute haigla keskmine ooteaeg oli 81,8 protsendil juhtudest alla kahe nädala.

Audit lisab, et ka ajad morfoloogilisest diagnoosist kuni radikaaloperatsioonini olid liiga pikad (alla 28 päeva olid 55,6 protsenti juhtudest). Riiklike vähiravi kvaliteedinõuete alusel ei tohiks aeg kasvaja raviplaani koostamisest kuni esimese ravimeetodini ületada nelja nädalat.

Auditi sõnul on märkimisväärselt suurel osal juhtudest kõikides haiglates märkimata jäänud kasutatud biopsiameetodid, täpsemalt ekstsisioonbiopsia marginaal. Rahul võib aga olla histoloogilise alatüübi ja Breslow taseme raporteerimisega. Vähem on märgitud Clarki taset, mitootilist aktiivsust ja mikrosatelliitide esinemist või mitteesinemist. «Mitootiline aktiivsus omab prognostilist tähendust ja võiks olla märgitud,» kirjutab audit. Mikrosatelliitide esinemine või puudumine on enamikul juhtudest kõigis haiglates «kirjeldamata».

Kirurgilises ravis pole lõikejoonte kaugus 0 staadiumis melanoomi korral optimaalne ligikaudu pooltel juhtudest, olulisel osal pole lõikejoonte kaugus märgitud. Järelkontrolli plaani või tagasikutsete märkuste olemasolu osakaal on kõrge, kokku 77 protsenti juhtudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles