Ohtlikud ettevõtted peavad taotlema tegevusloa

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexela kütusemahutid Paldiskis
Alexela kütusemahutid Paldiskis Foto: Peeter Langovits

Alates uuest aastast tohib ohtlikus ettevõttes kemikaale käidelda vaid tegevusloa alusel.

Tegevusluba ei ole nõutav, kui ohtlikke kemikaale käitlevale ettevõttele on väljastatud keskkonnakompleksluba või lõhkematerjalitehase või lõhkematerjalilao käitamisluba.

Ohtlikuks ettevõtteks ei loeta äriühingut, vaid selle üksust, kus kemikaale käideldakse ohtlikkuse alammäärast suuremas koguses. Tehnilise järelevalve ametile (TJA) teadaolevalt on Eestis ohtlikke ettevõtteid 111.

Ohtlikeks ettevõteteks klassifitseeruvad näiteks suuremad kütusetanklad, kemikaalide hulgilaod, külmhooned, gaasihoidlad, täitejaamad jne.

Selleks, et teada saada, kas tegemist on ohtliku ettevõttega tuleb määrata ettevõtte ohtlikkus. Ettevõtte ohtlikkuse määrab ettevõtja ise lähtuvalt majandus- ja kommunikatsiooniministri kehtestatud ettevõtte ohtlikkuse määratlemise korrast. Segaduste vältimiseks on soovitav saata kategooria arvutus TJA-le ülevaatamiseks.

Eesti ohtlikud ettevõtted piirkondade lõikes.
Eesti ohtlikud ettevõtted piirkondade lõikes. Foto: TJA

Enne tegevusloa taotlemist peab ettevõte koostama ja esitama TJA-le kooskõlastamiseks teabelehe ja ettevõtte riskianalüüsi ning piirkondlikule päästekeskusele ettevõtte hädaolukorra lahendamise plaani. Dokumentide esitamisel tuleks eelistada elektroonilist esitamist. Pärast dokumentidele kooskõlastuse saamist tuleb tasuda riigilõiv ja esitada TJA-le taotlus tegevusloa saamiseks.

Seadusest tulenevalt on dokumentide menetluse aeg 60 tööpäeva, üldjuhul saadakse kooskõlastus 1-2 kuuga, kuid samas võib menetlus seoses dokumentides esinevate puudustega venida oluliselt pikemaks. Seega tasub tegevusluba taotleda aegsasti.

Asja lihtsustamiseks on TJA välja töötanud juhise ohtliku kemikaali käitlejale ettevõtte ohtlikkuse määramiseks ja tegevusloa taotlemiseks. Juhis ning kohustuslikele dokumentidele esitatavad nõuded ning vajaminevad vormid on leitavad TJA kodulehelt: http://tja.ee/tegevusluba/

Hetkel ei ole tegevusloa taotlust esitanud pea pooled ohtlikud ettevõtted, kellel on teabeleht kooskõlastatud. Neist kolmandikul on kooskõlastamata riskianalüüs ja enamusel hädaolukorra lahendmaise plaan (eelduseks kooskõlastatud riskianalüüs). Viimane tähtaeg dokumentide esitamiseks, et tegevusluba oleks etteantud tähtajaks olemas, on selle aasta novembri algus.

TJA kutsub ka teisi kemikaalide käitlejaid üle vaatama oma ettevõtte ohtlikkuse kategooriat. Erilist tähelepanu peaks ettevõtte ohtlikkuse määramisele pöörama tanklaketid, kes paigaldavad või on paigaldanud oma tanklatesse vedelgaasimahuteid, millest tulenevalt võib muutuda ettevõtte ohtlikkus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles