Suitsetaja kahtlustas Eestis mittekustuvate sigarettide müümist

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isekustuvad sigaretid said ELis kohustuslikuks 2011. aasta novembris.
Isekustuvad sigaretid said ELis kohustuslikuks 2011. aasta novembris. Foto: SCANPIX

Tarbija24 lugeja teatas, et on korduvalt, ka alles hiljuti kogenud, kuidas ostetud sigarett tuhaämbris lõpuni põleb ega kustu ise ära. Tarbijakaitseamet ning Philip Morris kinnitavad, et Eesti turul ei ole müügil nõuetele mittevastavaid suitse.

«Sigaretid peaksid praegu kustuma minutiga, tegelikult põles mul alles hiljuti üks täiesti lõpuni,» teatas mees ning jätkas: «Viskasin laupäeval kuldse Marlboro tuhaämbrisse, kärssas veel viie minuti pärast. Olen just kuldsete Marlborodega seda tähele pannud, ma muud ei tõmba. Põhiliselt ostan suitse kioskitest, näiteks Vabaduse väljakul asuvast.»

Euroopa Parlamendi tuleohutuse standard hakkas kogu Euroopa Liidus kehtima 17. novembril 2011. Sellest ajast alates tohib kõikides ELi liikmesriikides müüa ainult kiiresti kustuvaid sigarette ehk RIP-sigarette. Need on kaetud spetsiaalsete takistusribadega, et raskendada sigareti ümbrispaberi edasipõlemist. Samuti on sigareti sisemise põlemise vähendamiseks tubakas tihedamalt pakitud. Need omadused tagavad sigareti kustumise, kui seda ei tõmmata piisavalt tihti. Euroopa Liidu standardi järgi ei tohi ühe partii 40 sigaretist üle 25 protsendi lõpuni põleda

Marlboro sigarette maaletoov Philip Morris Eesti OÜ kinnitas, et nende vabasse ringlusesse lastud tooted vastavad standardile. Sigaretituru vastavat järelevalvet viib läbi tarbijakaitseamet.

Tarbijakaitseameti avalike suhete spetsialist Kadri Paul kinnitas, et sel aastal ei ole neile selleteemalisi pöördumisi laekunud. Amet võttis 2013. aasta novembris Selver ASist süttivuse hindamiseks kahte marki sigarette: Next Red ja Wall Street Silver Label. Mõlemad sigaretipartiid vastasid nõuetele.

Sigarette testis Läti sertifitseerimiskeskus, kellel on selleks vastav pädevus. Wall Street Silver Labeli partiis põles terves pikkuses viis ja Next Redi partiis null protsenti testitud sigarettidest.      

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles