Ametiühingu esindaja: Soomes pole pudrumägesid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi Soomes püütakse mustalt töötamist piirata, võib seal siiani kergesti petta saada, kui enne üle lahe tegemist on korralik kodutöö tegemata.

«Olen ise sel alal tööl olnud ja mina ütlen, et kes midagi teha ei oska, see on ehitaja,» rääkis töömessil Soome tööle minejatele mõeldud materjale jaganud  Mati Uusrand. Tema sõnul saavad head ehitusspetsialistid ka Eestis head palka ja neil pole põhjust üle lahe minna.

«Üks asi, miks Soome joostakse, on mugavus. Selle kohapealt oli Lukasel (Tõnis Lukasel – toim) täiesti õigus,» on mees veendunud. Soomes teenitavat palka aitab kergitada  päevas makstav ligi kümneeurone toiduraha ning kui tööle tuleb sõita kaugemalt, siis makstakse ka sõidukulud kinni. «Mõni käib teadlikult 70 kilomeetri kauguselt tööl,» tõi ta näite, kuidas võõrsil suur palganumber kokku saadakse.

Kui niimoodi nipitada, siis kerkibki Uusranna sõnul tasu 3000 euroni, aga kui ainult põhipalka arvesse võtta, siis ei tohiks oskaja ehitaja tasu Eestis ja Soomes väga palju erineda. «Üürid ja muud asjad on seal kallid, nii et mingit erootikat seal ei ole,» tõdes mees.

Mahlaka kõnepruugiga mees kutsub ise Soome tööle läinuid eurosovettideks.  Mehe sõnul kohtas ta Soomes ehitusel endist pangas töötanud finantsisti, kes  ehitusel WCsid pesi. «Ma küsisin, kas teil häbi pole, siis ta läks näost punaseks ja ütles, et on riigi peale solvunud,» rääkis mees. «Läheb sinna, kus kõik on valmis, aga et ise midagi kodus korda teha, seda pole, ehtne eurosovett,» kinnitas mees.

Kuigi Soome riik üritab mustalt töötamist kontrolli alla saada, tuleb seda ikka ette. «Ajad korra metsa tühjaks ja kui enam ajajaid pole, siis on nad tagasi,» kirjeldas ta võitlust ümbrikupalgaga. Mehe sõnul pole patust priid ka Soome enda firmad. Nii sõlmiti temaga tööle minnes leping, kus 9.50 asemel oli tunnipalgaks märgitud viis eurot. «Ma teadsin seadust ja naersin selle peale, aga kui ära hakkasin tulema, siis läksin maksuametisse ja mulle maksti 10 000 tagantjärgi,» rääkis ta omast kogemusest.

Ta toonitas, et Soome minnes tuleb oma õigusi teada. «(Kristi –toim)  Timmer tegi saate, et vaadake, kuidas inimesed elavad, aga siin on kirjas, et kui inimene on pool aastat tööl olnud, siis ta peab üksi toas elama, mitte  kolmekesi, nagu tema seal filmis,» tõi ta teise näite. Uusranna sõnul on seadused Soomes karmid, aga et neist kasu oleks, tuleb neid tunda.

Kuigi töökultuur on Soomes Uusranna sõnul viimaste aastatega kõvasti alla läinud, on eestlased seal ikka hinnas. «Kas Eestis saab nii olla, et inimene tuleb kell 10 tööle ja on nii purjus, et ei seisa püsti? Aga seal nii on ja need on eestlastest alltöövõtjad,» tõi ta näite.

Samas ütlevat soomlased tema sõnul ausalt välja,  et nad ei taha seda tööd teha, kui idast ja lõunast on töötegijad olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles