Eesti püsib Euroopa Liidus HIV-nakatunute edetabeli tipus

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV kiirtest.
HIV kiirtest. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Turundusagentuur Wellmark Health teatas, et HIVi-nakatunute arv on Eestis jätkuvalt üks Euroopa Liidu kõrgemaid, mistõttu saab järgmine kuu alguse nende teavituskampaania.

Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 8905 inimesel, sealhulgas AIDS 425 inimesel. Diagnoositud nakatunute arv ei näita paraku tegelikku HIV-levimust, sest paljud HIV-nakkuse kandjad ei tea, et on nakatunud. Hinnanguliselt 3000-4000 HIV-nakkuse kandjat ei ole ise teadlikud oma staatusest, seega võib Eestis olla kokku 11 000–12 000 HIVi nakatunud inimest.

Terviseameti andmetel on käesoleva aasta 12. septembri seisuga Eestis diagnoositud 203 HIV-nakatunud isikut. Kõige enam on HIV-nakatunuid registreeritud Tallinnas, kus on sel aastal tuvastatud kokku 100 HIV-positiivset inimest. Kui varem levis HIV pigem noorte seas, siis nüüd on nakatunuid järjest enam ka 30aastaste ja vanemate hulgas. Kõige rohkem nakatunud oli vanuses 25-34.

Kõige rohkem on ohus need, kes ohtu kõige vähem tunnetavad. Iga inimene peaks end HIVi suhtes testima. See annab kindlustunde ning kontrolli oma elu ja tervise üle. Testi tegemine on tasuta, anonüümne ja kiire.

Oktoobris saab alguse HIV teavituskuu Squatober. Teavituskuu jooksul pööratakse tähelepanu HIV testimise vajalikkusele, et pidurdada HI-viiruse levikut Eestis. Kampaaniaga tuuakse inimesteni arusaamine, et HIV testi tegemine on lihtne nagu küki tegemine. Kampaania keskmeks on fotovõistlus. Inimesed teevad pildi sellest, kuidas nad kükki teevad ja laevad üles kampaania Facebooki lehele teistele hindamiseks.

Kükikuu Squatober kampaania avaüritus toimub 24. septembril kell 17.00–20.00 Tallinnas Solarise keskuses. Kõik soovijad saavad kohapeal teha anonüümselt ja tasuta HIVi kiirtesti, mis annab paari minutiga võimaluse oma HIV-staatust kontrollida. Kiirtestimise viib läbi Seksuaaltervise kliinik.

Kõik inimesed saavad HIV testi teha aastaringselt, anonüümselt ja tasuta HIV nõustamis- ja testimiskabinettides, pere-, meeste- ja naistearstide juures. Juhul kui saadaksegi nakkusest teada, on võimalik raviga oma elukvaliteeti hoida, kaitsta oma partnerit ja tulevast last viirusesse nakatumise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles