Inimeste füüsiline aktiivsus ja alkoholitarbimine tõusevad neljapäeviti

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: /SCANPIX

Värske uuringu järgi tõuseb neljapäeviti inimeste füüsiline aktiivsus ning samal ajal kiputakse tarbima ka rohkem alkoholi. 

Uuringu autor David Conroy märkis, et esmaspäevast kolmapäevani vähendavad inimesed oma alkoholitarbimist, kuid nii pea, kui n-ö seltskondlik nädalavahetus neljapäeval endast märku annab, suureneb korraga nii füüsiline aktiivsus kui ka alkoholitarbimine, kirjutab WebMD.

Ajakirjas Health Psychology avaldatud uuring hõlmas 195 inimest vanuses 18 kuni 89, kes pidid 21 päeva jooksul iga päev kirja panema nii oma alkoholitarbimise kui ka füüsilise aktiivsuse. Nad tegid seda aasta jooksul kokku kolmel korral. 

Tulemused näitasid, et neljapäeviti kippusid inimesed olema korraga nii rohkem füüsiliselt aktiivsed kui ka tarbima rohkem alkoholi. Erinevalt varasematest uuringutest ei leitud siin aga seda, et aktiivsed inimesed tarbiksidki rohkem alkoholi kui väheaktiivsed. 

Conroy märkis, et inimesed, kes teevad rohkem trenni, ei joo üldiselt rohkem. Ent neil päevil, kui inimesed on rohkem füüsiliselt aktiivsed, kipuvad nad tõepoolest rohkem alkoholi tarbima. Sellise seose leidsid teadlased kõigi uuringus osalejate puhul, sõltumata nende üldisest füüsilise aktiivsuse tasemest ja east. 

Teadlaste sõnul oleks vaja nüüd uurida, miks see nii on. Conroy hinnangul võib asi olla selles, et alkoholiga n-ö premeeritakse ennast, kui ollakse rohkem trenni teinud; või siis viib suurem füüsiline aktiivsus inimesi rohkem olukordadesse, kus viibitakse seltskonnas ja tarbitakse alkoholi, ent seda antud uuring välja ei selgitanud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles