Doonoritelkides loovutas verd üllatavalt palju inimesi

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoripäev Paides.
Doonoripäev Paides. Foto: Dmitri Kotjuh

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse, Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskuse ja Pärnu haigla veretalituse doonoritelkides loovutas sel suvel verd ligi kolm tuhat doonorit, kes annetasid kokku 1300 liitrit verd. Lisandus 590 esmast doonorit.

«Vaatamata selle suve küllaltki ekstreemsetele ilmaoludele – külm ja lumi juunis ning troopiline palavus augustis – ei lasknud doonorid ennast sellest heidutada ning telkide külastajaid oli rõõmustavalt palju. Kõik verd vajanud patsiendid said abi,» sõnas regionaalhaigla verekeskuse juhataja Riin Kullaste.

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonoritelgid peatusid suvel Keilas, Paides, Raplas, Haapsalus ning kahel korral Rakveres ja Tallinnas. 19 päeva jooksul loovutas telkides verd 2017 inimest, kellest 337 olid esmased doonorid.

Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskuse doonoritelgid olid sel suvel Tartus Raekoja platsil ja Viljandis Vabaduse platsil. Kokku loovutas kahe linna telkides verd 503 inimest, esmadoonoreid oli 152. Pärnu haigla veretalituse doonoritelgid olid tänavu suvepealinnas püstitatud mais ja septembris, mil telkides loovutas kokku verd 341 inimest, 101 doonorit tegid seda esimest korda elus.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma,  aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Sel aastal toimus doonoritelkide suvine ringreis kaheksandat aastat ja kestis kokku 27 päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles