Pesupulbriga liialdamine rikub pesumasina

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäeval piisab viie liitri pesu pesemiks ühest tublist supilusikatäiest pesupulbrist.
Tänapäeval piisab viie liitri pesu pesemiks ühest tublist supilusikatäiest pesupulbrist. Foto: SCANPIX

Liigne pesupulbri kasutamine rikub väga paljudes kodudes pesumasinaid, viieliitrise pesukoguse jaoks piisab ühest supilusikatäiest pesupulbrist, kirjutas ajakiri Kuluttaja.

«Liigne pesupulber koguneb pesumasinate kummitihendite vahele, settib torudesse ja trumli tiivikute vahele, kivistub ja hallitab seal,» nentis kodumasinate remonditöökoja omanik Mika Maristo. «Masinad haisevad ebameeldivalt.»

«Veel paarkümmend aastat tagasi tarvitasid pesumasinad ühe pesutsükli ajal tunduvalt enam vett kui praegu. Siis polnud liiga suured pesupulbri kogused probleemiks. Tänapäeva masinad on vettsäästvad, aga pesupulbrites kasutatavate tseoliitide ja fosfaatide väljaloputamine nöuab palju vett. Nii jäävadki pesupulbri jäägid masinasse. Masinad on muutunud vettsäästvateks, aga inimesed doseerivad pesupulbrit ikka samasugustes kogustes nagu kakskümmend aastat tagasi.»

Kindlasti peaks iga perenaine pesupulbrit täpselt doseerima. Doseerimise juures pole Maristo sõnul oluline mitte pesu, vaid pesemise juures tarvitatava vee kogus.

Kui pesumasina vee kogus on viis liitrit, piisab ühest kuhjaga supilusikatäiest pesupulbrist, ütles Maristo.

«Et pesumasin kestaks kauem, tuleks seda ka vähemalt kord kuus puhastada. Tühi pesumasin tuleb kuuma puuvillase pesu programmiga tööle panna. Nii peseb masin ennast ise,» ütles ta.

Soome instituudi Työtehoseura uurija Anneli Reisbacka hinnangul pingutavad inimesed riiete pesemisega üle. Tema sõnul pole mingit vajadust panna iga päev selga uued riided ja pesta üks päev kantud rõivad pesumasinas. Eriti mõttetu on see tema sõnul talvel, kui inimene higistab vähem.

«Mustus ei riku riiet ja ei kinnitu riietele samamoodi nagu paarkümmend aastat tagasi. Kui rõivas ei haise higi järgi ega sel pole silmaga nähtavaid plekke, piisab ainult selle korralikust  tuulutamisest,» ütles Reisbacka.

Niisamuti tuleks iga kord üle vaadata pesuprogramm. Kui tegu pole eriti määrdunud pesuga, tuleks kindlasti kasutada lühikest pesemisprogrammi. Liiga pikk pesuprogramm koos mitmekordse loputamisega kulutab rõivaste ja pesu kangast liigselt.

«Lühikese pesuprogrammi puhul võib kasutada ka tavapärasest väiksemat pesupulbri kogust. Pesu loputusahendit pole üldse tarvis. See suurendab vaid allergiariski ja muudab rõivaste ja pesu värvitoonid tuhmiks,» hoiatas Reisbacka.

Üks põhjus, miks pesupulbriga liialdatakse, seisneb tema sõnul pesupulbritootjate omavahelises karmis konkurentsis. «Testides hõõrutakse riietele selliste raskesti eemaldatavaid aineid, mis tavaelus riietele iial ei satugi.  Pole siis imestada, et pesupulbrite koostis muutub üha kontsentreeritumaks ja pehmetoimelised ökotooted neid teste ei võida,» nentis ta.

Igapäevaselt pesu pestes võiks Reisbacka sõnul siiski kasutada ökotooteid. Raskesti eemaldatavaid plekke võib ju töödelda eraldi, kasvõi valgendamissoolaga, soovitas ta.

Et inimesed pesupulbriga liialdavad, on oma süü ka tootjatel. «Pesupulbrite koostised ja soovitatavad doosid muutuvad pidevalt, tarbijatel on soovitatavaid koguseid raske meeles pidada,» nentis ta.

2006. aastal Eestis tehtud uuringust selgus, et 51 protsenti vastanutest doseeris pesupulbrit vastavalt oma sisetundele ja vaid kolmandik (29 protsenti ) järgis pesupulbri pakendil olevaid instruktsioone. Kuna uued kompaktpesupulbrid võimaldavad loodust säästa vaid juhul, kui neid doseeritakse õigesti, panevad tootjad inimestele südamele järgida pesupulbripakenditel toodud juhendeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles