Katse: kuidas maitseb eksootiline suhkruõun?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkruõun.
Suhkruõun. Foto: Sander Ilvest

Poodides müüdav hallikasroheline annona ehk suhkruõun sarnaneb õunale vaid nime poolest, maitselt ja välimuselt pole sel õunaga midagi pistmist – toimetuse hinnangul on maitse pigem ebameeldiv ning plusspunkte ei teeninud ka vilja välimus.

Tarbija24 palus toimetuse töötajatel hinnata üpris kummalise välimusega vilja. Maitsjad olid oma hinnangus karmid – viiepallisüsteemis teenis see keskmiseks punktisummaks kõigest 1,9.

Mitmed leidsid, et maitselt meenutab suhkruõun kuuseokast. «Annan ühe punkti selle eest lisaks, et ilmselt on see vähemalt kasulik, kuigi maitseb nagu kooseokas,» leidis üks. Teine nõustus: «Mingi kuuseokka maitse tuleb järelmaitses esile.»

Pisut meenutab see proovijate sõnul ka avokaadot ja seedriokkaid, ehkki maaletoojate kinnitusel peaks annona tegelikult maitselt meenutama vaniljet, banaani, ananassi ja maasikat. Mõnedel sortidel olevat ka kergelt sidrunihape maitse.

«Ei mingit maasikamaitset, kui, siis ehk väga üleküpsenud banaani maitse,» arvas üks, kes lisas: «Oli see alles jube amps! Rõvemagus ja pärast on seedriokka maitse suus. Rohkem ei taha!»

Seda, et vili on magus, liigagi magus, arvasid veel mitmed. «Maitse on harjumatu esialgu, meenutab natuke avokaadot, aga samas ülimagus,» arvustati. «Erilisele magusasõbrale sobib,» leidis teine, «maitse on parem kui välimus - kui kobedam välja näeks, siis täitsa ostaks.»

Maitsjad pidasid suhkruõuna välimust eemaletõukavaks. Foto:
Maitsjad pidasid suhkruõuna välimust eemaletõukavaks. Foto: Foto: Sander Ilvest

Vilja välimust laitsid pea kõik hindajad. «Lahtilõigatuna ei näe see kohe üldse hea välja – väga eemaletõukav,» nentis üks proovija. «Juba väljanägemine ajab isu ära ning maitseb nagu midagi, mis läks juba üle-eelmisel nädalal halvaks,» nentis teine.

Vaid mõni üksik leidis, et ehk ajapikku harjuks ja hakkaks isegi meeldima.

Annonat müüakse näiteks Kaubamajas ja Stockmannis ning selle kilohind on küllalt krõbe - 5,40 eurot. Vili pärineb Peruu Andidest, Ecuadorist, Kolumbiast ning on kas ümmargune või ovaalne.

Suhkruõunal on mustad seemned, mis on mürgised. Seetõttu tuleb need enne söömist eemaldada.

Fakte suhkruõuna kohta:

  • Vili korjatakse müügiks pooltoorena, järelvalmib toatemperatuuril paar päeva.
  • Viljaliha on valge vahukooretaoline või õrnalt roosakassinakas.
  • Söömiskõlbulik annona on katsumisel pehme, koorele ilmuvad mustjad laigud.
  • Toiteainesisaldus: rohkesti süsivesikuid, C-vitamiini, ohtralt kaltsiumi ja fosforit.
  • Energeetiline väärtus: 81 kcal/100 g
  • Kasutamine: süüakse enamasti värskelt; vili lõigata pikuti pooleks ja süüa lusikaga.
  • Viljaliha sobib tükeldatult puuvilja- ja segasalatitesse ning mahlakokteilidesse.
  • Säilitamine: sobiv säilitamistemperatuur : +8- +12 kraadi, seega mitte hoida külmikus.

Allikas: Kaubamaja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles