Lugeja küsib: kas Ebola võib Eestisse jõuda puuviljadega?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandariinid.
Mandariinid. Foto: Margus Ansu / Postimees

«Mandariinide hooaeg on varsti algamas. Kas Ebola viiruse leviku valguses peaks sellesse tänavu kuidagi teistmoodi suhtuma? Mida tuleks teada? Kas laiemaltki välismaiste puuviljade sissetoomise juures on mingeid erilisi nõudeid, mida kaubanduses töötades jälgitakse?» uurib Tarbija24 lugeja.

Vastab veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna peaspetsialist Jaana Oona.

Ebola viirusetekitaja ei ole väliskeskkonnas elujõuline üle nelja päeva, ning seega ei ole ohtu, et viirusega nakatunud toiduained Eestisse jõuaksid. Puuviljade pesemine on oluline igal juhul ja ka muude viiruste ära hoidmiseks.

Hetkel on puhang Guineas ja selle naaberriikides Kesk-Aafrikas. WHO andmetel ei ole kinnitust, et haigustekitaja kanduks viirusekandjatelt puuviljadele ning sealt inimestele tagasi. Viirus levib Aafrika riskipiirkondades haigelt või surnud loomalt vere ja teiste kehavedelikega, töötlemata liha ja piima tarbimisel. Ebola viirus ei levi õhu kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles