Uuring: liikumine kaitseb aju stressi ja depressiooni eest

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumine aitab stressi ja depressiooni vastu võidelda.
Liikumine aitab stressi ja depressiooni vastu võidelda. Foto: Panther Media / Scanpix

Rootsi Karolinska Instituudi teadlaste hiirtega läbi viidud uuringus näidati, et kehaline aktiivsus indutseerib skeletilihastes muutusi, mis võib eemaldada verest stressi korral kogunenud ajule kahjulikke aineid. 

Füüsilisel aktiivsusel on teadaolevalt palju kasulikke toimed inimese tervisele, kaasa arvatud stressi poolt põhjustatud depressioonile, kirjutab portaal Med24. Kuid seni on selle mehhanism jäänud selgusetuks. 

«Meie esmane uuringu hüpotees oli, et treenitud lihaskond toodab ajule kasulikke aineid. Kuid meie leidsime tegelikult vastupidist: hästi treenitud lihaskond toodab ensüümi, mis puhastab keha kahjulikest ainetest. Selles osas on lihaste funktsioon sarnane maksa ja neerude funktsiooniga,» lausus Karolinska Instituudi füsioloogia ja farmakoloogia osakonna juhtiv uurija Jorge Ruas.

Juba varasemalt on teada, et koormuse ajal suureneb skeletilihastes valk PGC-1a1 hulk. Selles uuringus kasutasid uurijad geneetiliselt modifitseritud hiiri, kellel oli skeletilihastes kõrge nimetatud valgu sisaldus, mis näitab hästi treenitud lihast isegi treenimatuse korral. Need hiired ja normaalsed kontrollhiired pandi stressirohkesse olukorda nagu kõva lärm, vilkuvad tuled ja ebaregulaarselt muutuv ööpäevane rütm.

Pärast viis kuud kestnud kerget stressi tekkis normaalsetel hiirtel depressiivne käitumine, samal ajal kui geneetilistelt muudetud hiirtel, st hästi treenitud lihaskonna näitajatega hiirtel ei olnud depressiivseid sümptomeid.

«On võimalik, et see töö avab uue farmakoloogilise printsiibi depressiooni ravis, võimaldades mõjutada skeletilihaste funktsiooni, mitte otse aju mõjutades. Skeletilihastel tundub olevate puhastav mõju, mis aktiveerudes võib kaitsta aju insultide ja vaimuhaiguse eest,» ütles Ruas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles