Insult tabab üha nooremaid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka arstid ei pruugi insulti ära tunda.
Ka arstid ei pruugi insulti ära tunda. Foto: Panther Media/Scanpix

USAs tabab insult aastas umbes 800 000 inimest, kellest umbes kümme protsenti on alla 45 aasta vanused.

Insult ehk olukord, kus verevool ajju on häiritud, on ebameeldiv kogemus igas vanuses inimestele, kirjutab WebMB. «Eriti aga kui nn noort täiskasvanut tabab insult tema «parimas eas» ehk tema elu kõige tegusamatel aastatel,» ütles Loyola ülikooli meditsiinikooli neuroloogia osakonna juhata Jose Biller.

Samal ajal kui üle 65-aastastel täiskasvanutel on märgata insuldi esinemissageduse vähenemist, leiavad uurimused, et insuldirisk tõuseb just nooremate inimeste seas. Samuti ei tunne paljud arstid insuldi tundemärke noorte inimeste puhul ära ning panevad vale diagnoosi, mis võib tekitada püsivaid kahjustusi.

Nii juhtus näiteks Lauren Rusheniga, kellel oli insult 24-aastasena. Kahe nädala jooksul ilmnesid tal erinevad sümptomid väsimusest valudeni. Kui ta oma vanemate juures kokku kukkus ega suutnud oma jalgu liigutada, kahtlustasid arstid teda hoopis narkootikumide tarvitamises.

Nüüd, kuus aastat hiljem on Rushen õnnelik, et ta ellu jäi, kuigi ta igatseb siiski oma «eelmist elu». Rusheni üks käsi ja üks jalg on halvatud, mistõttu peab ta varem harrastatud jooksmise asemel käima hoopis füsioterapeudi juures.

Uuringud näitavad, et nooremas eas insuldiga silmitsi seisnud patsiendid taastuvad sellest paremini kui vanemas eas patsiendid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles