Iga maailma sajas kohviuba imporditakse Soome

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peaaegu iga sajas maailma kohviuba imporditakse Soome ning soomlasi võib pidada maailma kohvijoojate meisterklassiks omaette. Keskmine kodus tehtud kohvitass maksab 5,75 senti – ehk on see ka põhjuseks, miks soomlased kohvi nii palju joovad.

Värske statistika rahvusvaheliselt kohvi organisatsiooni ICO näitab, et Soome on üks maailma suurimaid kohviubade tarbijaid. Ühe elaniku kulub Soomes aastas 12 kilo kohvi. Sama näitaja Itaalias on üksnes 5,7 ja Hispaanias 4,5 kilo, vahendab Yle uudised.

Soome pole siiski esimesel kohal. Ühe inimese kohta juuakse maailmas enim kohvi Luxembourgis. Sealse elaniku kohta läheb kõrist alla 24 kilost kohvist valmistatud jooki. Statistika on aga selgitatav osaliselt sellega, et Luxembourgi kohv on odav ja seda käiakse paljuski Saksamaalt üle piiri vedamas.

Soome kohvi- ja kakaotootja Paulig’s turundusjuhi Karri Kauppila ennustab, et soomlaste kohvitarbimise lagi on käes. Siseturul pole juba tükk aega märkse kasvust.

«Kohviharjumused võivad alati muutuda. See, mis kujul me kohvi joome, on aastatega muutunud palju mitmekesisemaks. Mis puudutab aga koguseid, siis selles osas oleme lae juba ära puudutanud. Pole vähimatki võimalust, et tarbimisnäitajad võiksid veelgi kasvada,» ütleb ta.

Soomlased maksavad veidi vähem kui 80 eurot igal aastal kodus joodava kohvi eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles