Briti teadlaste uuring: kanep on heroiiniga võrdselt ohtlik

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep.
Kanep. Foto: Sipa Press

Kanep võib olla sama palju sõltuvusttekitav kui heroiin ja alkohol, põhjustades vaimseid probleeme ning võib viia kangemate narkootikumide tarvitamiseni, leitakse värskes uuringus, mille koostajateks on briti tunnustatuimad sõltuvusspetsialistid.

Uuringust, mille koostamisel WHO nõustaja ja professor Wayne Hall kasutas viimase 20 aasta andmeid, selgus, et kanepi kasutamine on väga tugevate kõrvalmõjudega – alates vaimuhaiguste ilmnemisest kuni madalama akadeemilise tähelepanu ja mootorsõidukite kehvema juhtimisvõime tekkimiseni, kirjutab The Telegraph.

Kanepi suitsetamine raseduse ajal põhjustab aga lapse sünnikaalu vähenemist, pikaajaline kasutamine võib põhjustada aga vähki, bronhiiti ja südameinfrakti, tuleb uuringust välja.

Professor Halli sõnul selgub uuringust veel ka see, et ühel kuuest teismelisest, kes regulaarselt kanepit suitsetab, kujuneb sellest tõsine sõltuvus. Sama käib ühe täiskasvanu kohta kümnest.

«Kanepi suitsetamine kahekordistab psühhoosi ja skisofreenia ning selliste sümptomite nagu ärevus, insomnia, isutus ja depressioon tekkimise riski. Auto juhtimine pärast kanepi suitsetamist kahekordistab potentsiaalse avarii toimumist,» ütleb professor.

Kanepi suitsetamisest on professori sõnul saanud nii laialdane trend, et seda suitsetatakse mõningal juhul sama sagedalt kui tavalisi sigarette.

Hoolimata faktist, et mitte ükski inimene pole kanepisuitsetamise kätte teadaolevalt surnud, on selle pikkaajalisel suitsetamisel tõsised tagajärjed vaimsele tervisele, ütleb professor uuringule toetudes.

«Siin pole mingit kahtlust, et need, kes on ikkagi väga tihedad kasutajad, kogevad kõrvalmõjusid, mis kaasnevad näiteks ka alkoholi- või heroiinitarvitajate puhul,» avaldab Hall.

Narkootikumide vastase kampaania korraldajate sõnul näitavad värske uuringu tulemused seda, et mitmed teismelised, kelle seas kanepisuitsetamine popp on, mängivad oma vaimse tervisega Vene ruletti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles