Alkohol kahjustab spermat

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seemnerakud.
Seemnerakud. Foto: SCANPIX

Mida rohkem alkoholi noored mehed tarbivad, seda kehvem on nende seemnevedeliku kvaliteet ja väiksem spermatosoidide arv, näitab värske uuring.

Uuring hõlmas enam kui 1200 18- kuni 28-aastast Taani meest, kes läbisid tervisekontrolli ajateenistuse tarbeks. Mehed pidid täitma küsimustiku oma joomisharjumuste kohta ning neilt võeti sperma- ja vereproovid, kirjutab Web MD.

Sperma kontsentratsioon, spermatosoidide koguhulk ja normaalse sperma osakaal olid kehvemad nende meeste seas, kes tarbisid vähemalt viis alkohoolset jooki nädalas (võrrelduna nendega, kes jõid vaid ühe joogi nädalas). Samas selgus, et mida suurem alkoholitarbimine, seda kõrgem testosteroonitase mehe veres.

Eriti märkimisväärne oli spermatosoidide arvu ja sperma kvaliteedi langus meeste puhul, kes jõid vähemalt 25 jooki nädalas. 40 või enam jooki nädalas tähendas 33 protsendi võrra madalamat sperma kontsentratsiooni kui neil, kes tarbisid üks kuni viis jooki nädalas.

Purjutamine ­- enam kui viie joogi joomine kahe tunni jooksul ei tundunud meeste sperma kvaliteeti mõjutavat. Üks võimalik seletus sellele on see, et teadlastel oli tegelikult raske vahet teha purjutamisel ja meeste tüüpilisel iganädalasel alkoholitarbimisel, sest enamiku purjutajate üldine alkoholitarbimine oli samuti suur.

Dr. Michael Heard Houstoni metodisti haigla Heardi kliinikust ütles, et paljud mehed on nii-öelda vaiksed alkoholitarbijad, kes ei adu, kui palju joomine neid mõjutab, ega tunnista, kui palju nad tegelikult joovad.

Heardi sõnul võib joobeseisund põhjustada muutusi hormoonide ja teiste ühendite, sh. kortisooli, glükoosi, insuliini ja meessuguhormoonide koostises organismis. See kõik mõjutab aga omakorda sperma kvaliteeti ja viljakust.

Üks teine uuring näitas, et suures koguses alkoholi tarbimine on seotud kõrgema riskiga nakatuda inimese papilloomiviirusesse (HPV), mis võib meestel põhjustada pea- ja kaelavähki ning eesnäärme- ja anaalvähki.

Uuring hõlmas enam kui 1300 Ameerika meest. Teadlased leidsid, et neil, kes tarbisid kõige enam alkoholi ehk üle 10 grammi päevas, oli 13 protsendi võrra suurem tõenäosus olla nakatunud mistahes HPV tüvega ja 35 suurem tõenäosus olla nakatunud vähki põhjustava HPV tüvega, kui võrrelda nendega, kes jõid kõige vähem ehk alla 0,1 grammi päevas.

10 grammi puhast alkoholi loetakse üheks alkoholiühikuks. Näiteks on üks ühik 40 ml ehk üks pits kanget alkoholi, 120 ml 12% veini või 250 ml 5,2% õlut.

Isegi pärast seda, kui teadlased olid arvesse võtnud meeste seksuaalpartnerite arvu ja veel ühe HPV-ga seotud vähkkasvajate riskifaktori – suitsetamise – näitasid tulemused ikka seost alkoholitarbimise ja HPV nakkuse vahel.

Varasemad uuringud  on näidanud, et mõõdukas alkoholitarbimine võib vähendada organismi võimet end viirusinfektsioonide eest kaitsta. Heardi sõnul võib alkohol mõjutada immuunsüsteemi, suurendades omakorda HPVsse nakatumise riski. Samas avaldas ta kahtlust selles osas, kas seksuaalpartnerite arv, millest mehed teatasid, oli tegelikult õige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles