Maailma kiivaimalt varjatud retseptid

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca-Cola villimisliin.
Coca-Cola villimisliin. Foto: JACKY NAEGELEN / REUTERS

Kui uus toidukaup leiutatakse, siis on selle loojal alati põhjus, miks hoida retsepti saladuses. Mõnikord võib retsepti kiivalt varjamine aidata tootele endalegi kaasa, tekitades kõmu ja kuulujutte, mis oma elu elama hakkavad.

Saladuses hoitud retseptid pole tegelikult midagi uut. Maailma tuntuim saladuses hoitud retsept on kahtlemata Coca-Cola oma, kuid neid on teisigi, kirjutab Fox News.

Tänapäeval on toiduretsepti saladuses hoida järjest keerulisem, kuna keemiliste katsetega saab üsna täpselt selgeks teha, millises koguses ning mis aineid mingi toode sisaldab.

Reaalsus on aga see, et ükski retsept ei saa avalikuks enne, kui tootja seda ise täismahus ei avalikusta, nagu tegi McDonald’s ühe oma eilise kastmega.

Foto: promo

1. Dr Pepper

Selle maailmakuulsa joogi retsept on väga tugevalt salastatud. Väidetavalt on see jagatud kaheks, mõlemaid retsepti osi hoiustatakse  Dallase eri pankades, nii et kellelgi ei õnnestuks kogu toote valmistamise protsessi saladusele jälile saada. Keegi ei tea täpselt, millised on need 23 maitset ja lisaainet, mida joogis kasutatakse. Kuulujuttude kohaselt üheks koostisosaks peetud ploomimahl on siiski kahtluse alla seatud.

Foto: Metzel Mikhail/ITAR-TASS

2. Krispy Kreme’i sõõrikud

Krispy Kreme’i võõbatud sõõrikute originaalretsept on samuti sõna otseses mõttes lukuga kaitstud. Saladust hoitakse firma peakontoris Winston-Salemis Põhja-Californias ning vaid käputäiel töötajatest on sellele ligipääs.

Foto: SCANPIX

3. Coca-Cola

See on tõenäoliselt kõige legendaarsem salaretsept kogu planeedil. Fakt, et toote valmistamisjuhendit hoitakse saladuses, on ilmselt sama kuulus kui jook ise. Ainus paberkandjal retsept on lukus Atlanta panga katakombides juba aastakümneid. Aastal 2011 transporditi see Atlanta Coca-Cola maailma muuseumi näitusele – fakt, et retsepti on nii tugevalt saladuses hoitud, on üks edukamaid turundustrikke. Iga natukese aja tagant väidab keegi, et on näinud retsepti leiutaja John Pembertoni originaalretsepti, kuid seda on nii palju kordi kohandatud, et algupärase retsepti järgi joogi valmistamine oleks täna peaaegu et võimatu. Ainult ühel tootjal USAs on lubatud kokapuu lehtedest uimastivaba essentsi toota, mis on üks võtmekoostisosadest Coca-Cola valmistamisel.

Foto: Uncredited/AP

4. KFC ehk Kentucky Fried Chicken

KFC paneeritud ja frititud kanaliha sisaldab 11 maitsetaime kooslust, mida toodetakse kahes erinevas vabrikus ning mida kombineeritakse kolmandas. Nii on kindlustatud, et mitte keegi ei saa isegi aimata kogu retsepti, mis on niikuinii lukustatud kusagil võlvkeldris. Paljude sõnul on aga retsept lahti muugitud ning väidetavalt on laboritestide tulemused näidanud, et paneeritud kanapalade valmistamisel ei kasutata midagi muud maagilist peale jahu, soola, pipra ja naatriumglutamaadi.

Foto: SCOTT OLSON/AFP

5. Hershey'se šokolaad

Šokolaaditootjate sõjapidamine jäi möödunud sajandivahetusse, mil Hershey's ja Mars jahtisid parimaid Inglismaa tootjaid Fry, Rowntree’s ja Cadbury, et turgu valitsema asuda. Kui Hershey's viimaks oma piimašokolaadi retseptiga naelapea pihta tabas, milleks kulus kolm aastat katsetusi, mille sisse mahtusid ka mitmed nurjumised, hakkas ettevõte retsepti kiivalt salajas hoidma. Esimene Hershey’se šokolaadibatoon tuli turule 1900. aastal, mil see ühtlasi tsementeeris end šokolaaditurul ja on tänini üks populaarsemaid tooteid. Täpne retsept on ka Hershey'se piimašokolaadi puhul müsteerium, mis tänini selgusetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles