Korjaja saab poole marja letihinnast

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikad.
Mustikad. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Kui võrrelda marjade kokkuostu ja müügi hindasid turul, ilmneb, et korjaja saab endale ligikaudu poole letihinnast.

Mustikate eest maksavad kokkuostjad tänavu 25-30 krooni kilost, puhastatud marjade eest 35 krooni. Pealinna turumüüjad küsivad mustikakilo eest aga 55-65 krooni.

1990. aastate lõpust alates marjade ja seente kokkuostuga tegeleva firma Kodeero kontaktisik Renaldo Kütt ütles, et hind, mida korjajatele praegu mustikate eest makstakse, on varasemate aastatega võrreldes kõrgem. Kokkuostjad on valmis rohkem maksma kasvanud konkurentsi tõttu, samuti on saak oodatust kehvem, selgitas ta.

Kauplustes eestimaiseid mustikaid enamasti saada pole, välismaiste eest küsitakse hingehinda - Stockmannis oli väikestes karpides müüdavate importmustikate kilohinnaks 824 krooni.

Musta sõstra kilo eest on kokkuostjad valmis maksma 15-20 krooni, turul tuleb tavalisel ostjal sõstarde eest välja käia 35-40 krooni, Nõmmel isegi 60 krooni.

Punase sõstra eest võib korjaja loota vaid kuni viis krooni kilo eest, turul on hinnaks 18 või isegi 20 krooni.

Küti sõnul kisuvad punase sõstra kokkuostuhinna alla Poola suurtest istandustest toodavad marjad ning seetõttu jäävad tänavu väikseks ka kokkuostetavad kogused.

Nagu mustikategi puhul, pole kodumaiseid sõstraid kauplustest mõtet otsida. Ringkäik Tallinna kesklinna toidukauplustes näitas, et punaseid sõstraid saab vaid Stockmannist ja sealgi on müügil Hollandist toodud marjad ning ka nende kilo maksab üle 800 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles