Prantsuse tippkokad tegid prügikasti visatud toidust lõuna

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne noorte seas levib prügikastikorilus.
Lääne noorte seas levib prügikastikorilus. Foto: Reuters / Scanpix

Viis prantsuse tippkokka tegid teisipäeval lõunasöögi 5000 inimesele, kusjuures tooraine oli pärit prügikastidest. Ürituse eesmärgiks oli vähendada toidu raiskamist.

«Prügikasti pidusöök» valmis 500-liitrises potis ning seda aitasid valmistada 52 abikokka, kirjutab Telegraph. Menüüs oli kalamääre, kartuli ja salatisiguri supp ning tandoorihautis. Ühe koka Yves Camborde sõnul käituvad inimesed valesti, kui praagivad kehva välimusega köögiviljad välja, arvates et need ei kõlba süüa.  

Michelin tähega restoranide kokad kogusid söögitegemiseks vajaliku, nagu praakkartulid ja üleküpsenud avokaadod, poodide prügikastidest, kuhu need olid ära visatud. Kõik toorained saadi tasuta. Toidumürgistuse vältimiseks kontrollisid tooraine kvaliteeti tervishoiuametnikud.

«Iga aasta visatakse miljoneid tonne toiduaineid prügikasti ja me otsustasime näidata, kuidas saab seda vältida,» rääkis Pariisi restorani peakokk ja kohaliku televisioonisaate «Tippkokk» juht Cyril Lignac. Prantsusmaal visatakse igal aastal ühe inimese kohta ära 20 kg toitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles