Nanoosakestega silmatilku tuleb manustada vaid korra nädalas

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üks teadlaste rühm loodab, et varsti ei pea kuiva silma sündroomi all kannatavad inimesed enam kolm korda päevas silmatilku manustama. Nimelt sisaldavad uued tilgad toimeainega nanoosakesi, mis jäävad silma pinnale pikemaks ajaks pidama.

Üle 6 protsenti USA inimestest kannatab kuiva silma sündroomi all. See on kõige levinum üle 50-aastaste puhul ning võib lõppeda silmakahjustusega, kirjutab Medical News Today.

Selle seisundi vastu on olemas ravim, kuid seda tuleb tilkadena silma manustada kolm korda päevas, sest see uhutakse silmast pidevalt minema.

Kanada Waterloo ülikooli teadlased on aga välja töötanud lahenduse, mille puhul peab tilkasid manustama vaid korra nädalas. Nimelt püsivad toimeainega nanoosakesed silma pinnal pikemat aega.

Teadlased testisid uusi tilkasid kuiva silma sündroomiga hiirte peal. Tsüklosporiiniga nanoosakeste kaudu eritus hiirte silmadesse parajas koguses toimeainet kuni 5 päeva jooksul. Kui teadlased proovisid manustada tilkasid hiirtele vaid korra nädalas, kadusid ära põletikunähud ja silmade pind taastus täielikult.

Korra nädalas manustatav ravim ei põhjustanud ka küülikutel katsetades ärritust ega põletikku.

Nanoosakesed, mis on umbes 1000 korda väiksemad kui inimese juuksekarva jämedus, jäävad silmamuna pinnale pidama ning seejuures läheb vaja vaid 5 protsenti ravimiannusest, mida kasutatakse tavaliste tilkade puhul.

Suurim väljakutse oli teadlaste jaoks see, kuidas panna nanoosakesed silmamuna pinnale kleepuma nii, et nad ei põhjustaks seejuures ka ärritust.

Nüüd on teadlastel plaanis kliinilised katsed, et proovisid uusi silmatilku inimeste peal. Silmatilgad võivad olla saadaval hiljemalt viie aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles