Uuring: vähirakud kasvavad öösel kiiremini

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähirakk
Vähirakk Foto: Reuters

Iisraeli Weizmanni instituudi teadlased leidsid, et öö on vähirakkude jaoks ideaalne aeg kasvamiseks. Hormoon, mis hoiab meid ärkvel, surub ühtlasi alla ka vähi levikut.

Ajakirjas Nature Communications avaldatud avastus võib aidata vähiravimite manustamist paremini ajastada, et nad tõhusamalt toimiks, kirjutab Israel21c.

Teadlased tahtsid uurida suhteid eri retseptorite vahel rakus. Retseptorid on valgumolekulid raku pinnal või raku sees, mis võtavad vastu teiste rakkude eritatud biokeemilisi sõnumeid ning edastavad need raku sisemusse.

Täpsemalt keskendusid nad kahele konkreetsele retseptorile. Esimene neist on eGFR, mis soodustab rakkude, sealhulgas ka vähirakkude kasvu ja rännet. Teine on retseptor, mis seob ennast steroidhormooni glükokortikoidiga (GC). Glükortikoidid mängivad rolli keha energiataseme säilitamises päeva jooksul ning ka ainevahetuses. Seda hormooni nimetatakse sageli ka stressihormooniks, sest selle tase tõuseb stressirohketes olukordades, tehes keha kiiresti erksaks.

Uuringu käigus leidsid teadlased, et rakkude ränne, mida soodustab eGFR retseptor, on alla surutud, kui GC retseptor on seotud steroidhormooniga.

Et steroidide tase on kõige kõrgem, kui inimene on ärkvel, ning langeb une ajal, tekkis teadlastel küsimus, kuidas see võib mõjutada eGRFi. Nad uurisid seda hiirte peal ning leidsid, et eGFR oli palju aktiivsem hiirte uneajal ning uinunud nende ärkvelolekuajal.

Mida see tähendab aga vähkkasvaja puhul, eriti sellise puhul, mis kasutab kasvamiseks ja levimiseks eGFR retseptoreid? Et teada saada, andsid teadlased vähki haigestunud hiirtele  rinnavähi ravis kasutatavat Lapatinibi. See ravib pärsib eGFRi, takistades seeläbi vähirakkude kasvu ja rännet. Teadlased andsid ravimit hiirtele erineval ajal ning tulemused näitasid, et sõltuvalt sellest, kas ravimit manustati uneajal või ärkvelolekuajal, oli kasvaja suurus erinev.

Teadlaste sõnul tähendavad nende uuringu tulemused seda, et teatud vähiravimeid oleks parem manustada öösel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles