Eestis on kombeks tööajal isiklikke asju ajada

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseas vesteldakse tööajal Facebookis.
Muuseas vesteldakse tööajal Facebookis. Foto: SCANPIX

66 protsenti tööealistest Eesti inimestest täidab tööülesandeid ka oma vabast ajast, samas tegeleb tööajal oma isiklike asjadega 88 protsenti inimestest.

Samsung ja turu-uuringufirma GfK esitlesid täna Baltimaades tehtud uuringut, millest selgub, et 66 protsenti tööealistest eestlastest töötab ka oma vabast ajast. Lätis ja Leedus on need numbrid veelgi suuremad – vastavalt 78 ja 77 protsenti. Teistest sarnastest uuringutest on selgunud, et Euroopa keskmine on 77 protsenti.

GfK Eesti divisjoni juht Jana Bruns selgitas, et rohkem kui pooled (58 protsenti) töötajatest vastavad tööga seotud e-mailidele ja telefonikõnedele teel tööle või koju. Puhkepäevadel ja pühadel teeb seda 48, sõpradega aega veetes 47, puhkusereisil 45 ning igapäevaseid sisseoste tehes 43 protsenti eestlastest.

«Ületunnitööd teevad nii juhid, spetsialistid kui ka töölised,» märkis Bruns, lisades, et mida kõrgem ametikoht ja suurem sissetulek, seda enam tööd tehakse. Nimelt töötab Eestis kümnest juhist üheksa ka oma vabast ajast.

 

Juht

Spetsialist

Tööline

Eesti

84%

60%

53%

Läti

91%

76%

71%

Leedu

91%

76%

67%

«Kui vabal ajal tehakse tööasju, siis on tegelikult loogiline, et tööl näpistatakse natuke aega ka oma isiklikeks asjadeks,» tõdes Bruns, et 88 protsenti eestlastest ajavad tööl oma eraasju. Lätis ja Leedus tegeleb tööajal isiklike asjadega 86 protsenti inimestest.

Põhiliselt kasutatakse internetipanka – makstakse arveid või vaadatakse pangaseisu. Samuti loetakse uudiseid ja kirjutatakse isiklikke e-maile või peetakse isiklikke vestlusi.

«Palusime ka hinnata, kui palju kulutatakse tööajal aega oma isiklikele tegevustele ja vastupidi. Tulemused näitavad, et töötajate aeg on tasakaalus,» nentis Bruns. Nimelt võib üldjoontes öelda, et eestlased kulutavad umbes sama palju aega vabal ajal tööülesannete täitmisele kui töö ajal isiklikeks toiminguteks.

Uuringus osales 1669 inimest kolmest Balti riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles