Lugeja küsib: miks puhkusereisilt naastes kohe haigestutakse?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigena ei tasu tööle minna.
Haigena ei tasu tööle minna. Foto: SCANPIX

«Miks jäävad paljud eestlased puhkusereisilt naastes kohe haigeks? Tulin ka ise hiljuti puhkamast ning tekkis kohe kõva nohu ja köha. Näiteid tutvusringkonnas on veel palju,» küsib lugeja.

Vastab perearstide seltsi juhatuse liige Triinu-Mari Ots.

Täpseid uuringuid selle kohta minu teada tehtud ei ole ja kindlaid tõenduspõhiseid andmeid on raske anda. Tõenäoliselt on põhjus lihtne, nagu ikka iga viirushaiguse puhul, sõltub haigestumine immuunsüsteemi seisundist.

Reisimine, mis meile tundub küll puhkusena, on organismile siiski stressiolukord ja see on üks teadaolev immuunsüsteemi nõrgestav faktor. Reisil olles eirame tavaliselt oma harjumuspärast elurütmi, ka temperatuuride kiire vaheldumine mõjub organismile stressorina. Vähem tähtis ei ole ka faktor, et reisil ja eriti lennukis puutume lähikontaktis kokku paljude inimestega, kes võivad kanda endaga erinevaid haigustekitajaid, mis meis koju jõudes haiguse vallandavad.

Küllap neid pisiasju, mis ebasoodsate asjaolude kokkulangemisel haigestumise võivad põhjustada, on veelgi, aga peamine on siiski organismi vastupanuvõime ja faktorid, mis seda mõjutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles