Apteegilettidelt kaovad peagi elavhõbedaga kraadiklaasid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Riigikogu võttis täna menetlusse seaduseelnõu, millega keelatakse elavhõbedasisaldusega termomeetrite müük, samas tohib neid siiski edasi kasutada, kirjutab meditsiiniuudiste portaal mu.ee.
 

Eurodirektiiviga ühtlustamise eesmärgil menetletava seaduse jõustudes peab elavhõbedaga kraadiklaasid müügilt korjama 1. jaanuarist 2011. Eesti on viivitanud selle nõude täitmisega, ELis on vastav nõue kehtinud eelmise aasta aprillist.

Terviseameti meditsiiniseadmete osakonna juhataja Andrei Knuut selgitas, et osta vanamoodsaid kraadiklaase pärast seaduse vastuvõtmist enam ei saa, kuid kes on neid soetanud, saavad edasi kasutada. Tema andmetel on suured haiglad üle läinud enamasti elektroonilistele termomeetritele, kuid väiksemates on veel kasutusel elavhõbedaga kraadiklaasid.

Praegu müüvad elavhõbedaga termomeetreid üksikud apteegid. Üks neist on Tallinnas Mustamäel Grossi poega samas majas asuv ABC Apteek. Apteegi töötaja sõnul soetasid nad eelmisel aastal suurema partii ja seda on väga hästi ostetud.

«Isegi noored ostavad - mitu tükki korraga - ja imestavad, et see meil alles on,» rääkis ta. Elavhõbedasisaldusega kraadiklaasi hind on ravimiinfo järgi 10-32 krooni. Elektrooniliste termomeetrite hind on seevastu saja krooni ringis ja isegi üle selle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles