Soome politsei nõuab 500-euroste käibelt eemaldamist

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Soome politsei nõuab 500-eurosed kupüürid ringlusest eemaldada, kuna need soodustavad põrandaalust majandustegevust ja rahapesu.

«Praktika on see, et nende kupüüride ringlemine soodustab põrandaalust majandustegevust ning rahapesu. Seetõttu me leiame, et need tuleks ringlusest eemaldada,» ütleb riikliku juurdlusbüroo rahapesu vastase osakonna juhataja Markku Ranta-aho, vahendab Yle uudisteportaal.

«Kriminaalne tegevus põhimõtteliselt toetubki sularahas arveldamisele. Kriminaalid ei kanna oma raha ühelt kontolt teisele, nad kasutavad arveldamiseks sularaha. Suuremad kupüürid annavad võimaluse kanda rohkem raha väiksemas kohvris.

Ranta-aho hinnangul tuleks kaaluda koguni 200- kuni 500-euroste kupüüride ringlusest kõrvaldamist, kuna Soome elanikud nii või teisiti ei kasuta neid igapäevasteks makseteks. Aina enam tehakse makseid elektrooniliselt ning vajadus kõrgemate kui 100-euroste kupüüride järele puudub.

Soome Pank tunnistab, et suurte kupüüride kasutus on vähenemas nii Soomes kui kogu eurotsoonis.

«Nõudlus 500- ja 200-euroste kupüüride järele on Soomes väga madal,» ütles panga kõneisik Kari Takala.

Soome Pank on siiski skeptiline, et 500-euroste ringlusest kõrvaldamine vähendaks või sootuks elimineeriks põrandaaluse majandustegevuse ja rahapesu Soomes.

«Suurte kupüüride eemaldamine võib põrandaaluse äritegevuse küll keerulisemaks muuta, kuid vaevalt see seda vähendab – ilmselt mindaks väiksematele kupüüridele üle ja tegevus jätkuks vanaviisi,» arutles Takala.

Panga hinnangul on ebaseaduslike sularahatehingute maht ebaoluliselt väike. «Palju suuremad ebaseaduslikud summad liiguvad pankade vahel elektrooniliselt,» osutas ta.

Soome Panga kõneisik Takala ütleb veel, et suured kupüürid jäävad ringlusesse, kuna nende kasu on senini kaalunud üles kõik arvatavad miinused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles