100 miljoni Facebooki kasutaja andmed jõudsid nimekirjana internetti

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook.
Facebook. Foto: SCANPIX

Juuli lõpus lekkisid internetti 100 miljoni Facebooki kasutaja andmed, mis olid nende profiilidelt ühte faili kokku kogutud, kirjutas msnbc.com.

Facebooki teatel pole isiklike andmete puutumatust aga rikutud, kuna lekkinud andmed ei olnud kaitstud rangemate privaatsusseadetega, mis on suhtlusportaalis saadaval.

Inimeste andmed postitas Pirate Bay veebilehele internetiturbekonsultant Ron Bowes. Ühte andmefaili kokku kogutud andmeid on juba jõudnud alla laadida tuhanded inimesed, mis tähendab seda, et kui keegi ongi pärast juhtunut otsustanud või otsustab muuta oma privaatsusseadeid, on varem avalikult nähtaval olnud andmed nüüd võõraste inimeste käsutuses.

Siiski selgitas Bowes BBC’le, et nimekiri sisaldab pelgalt kõikide Facebooki otsingu kaudu leitavate inimeste profiilide veebiaadresse ja nimesid ning kasutajanimesid.

Bowes kinnitas, et kõik andmed, mis ta kokku kogus, olid juba avalikult saadaval, kuid märkis, et kui keegi peaks muutma oma privaatsusseadeid, on nende profiili internetiaadress nimekirjas olemas, kuid tehniliselt poleks see informatsioon enam nii või naa ligipääsetav.

Bowesi eesmärgiks oli teha nimekiri kõige levinumatest kasutajanimedest, mida algul polnudki plaanis internetis avaldada. Ta leidis, et enamlevinud kasutajanimed olid jsmith, ssmith ja skhan. Kombineerides selliseid kasutajanimesid enamlevinud paroolidega, saavad uurijad testida veebilehtede turvalisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles