Miks imeb sügis energiast tühjaks?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tavaliselt räägitakse kevadväsimusest, kui keha on kurnatud pikast külmast ja pimedast ajast ning vaevleb vitamiinipuuduses. Kuid ka sügis võib sind ootamatult energiast tühjaks imeda.

Päevad muutuvad lühemaks ja päikesevalgust näeb üha vähem, mispeale hakkab keha tootma rohkem und soodustavat melatoniini. Samal ajal väheneb serotoniini tootmine, põhjustades väsimust, selgitab Holly Phillips Shape.com’is.

Sügise alguses ei pruugi energiapuudus olla kohe nii märgatav, ent siis, kui toimub üleminek talveajale ning päevad muutuvad eriti lühikeseks, kipub väsimus süvenema.

«Väiksem kokkupuude päevavalgusega häirib une-ärkveloleku tsüklit ja võib teha ööune rahutumaks, mis omakorda teeb sind päeva jooksul rohkem väsinuks,» ütles Phillips. Pimedad ja külmad päevad soodustavad ka seda, et tahad olla pigem kodus teki all kui minna trenni. Ent mida vähem füüsilist aktiivsust, seda unisem oled.

Selleks, et olla energilisem, tuleks soodustada serotoniini tootmist ja lükata edasi melatoniini tootmist. Selleks tasub püüda päeva jooksul natukenegi päikesevalguse käes viibida ning kindlasti mitte jätta trenni vahele. Samuti peaks sööma D-vitamiini rikkaid toite, nagu lõhe, piim, munad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles