Täna on kaduneljapäev: sobiv päev suurpuhastuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaduneljapäev sobib eriti hösti kodu koristamiseks ja pesupesemiseks.
Kaduneljapäev sobib eriti hösti kodu koristamiseks ja pesupesemiseks. Foto: SCANPIX

Vanarahva uskumuse kohaselt sobib kaduneljapäev tõrjemaagilisteks toiminguteks. Arvati, et sel päeval sooritatud rituaalsed toimingud tagavad edu suurpuhastuses, samuti putukate ja näriliste hävitamises. Uusimate uskumuste kohaselt aga sobib kaduneljapäev ka igasugusteks iluprotseduurideks.

Päikesekalendri kõige olulisemad piiriloleku kohad on kõige kõrgema ja madalama päikeseseisaku ajad, mille väljendiks on jaanipäev ja jõuluaeg. Astronoomilisel kalendril põhinevas fenoloogilises kalendris on ilu ja tervise seisukohalt üks markantsemaid tähtpäevi vegetatsiooniperioodi algusega seonduv jüripäev, kuukalendri osas kuufaasid ja vanakuu viimase veerandi neljas päev – kaduneljapäev, kirjutas eesti rahvakalendri parima tundja Mall Hiiemäe artiklis «Ilu ja tervise aspekt rahvakalendris».

Tema sõnul on kaduneljapäev vaid see neljapäev, mis jääb sünoodilise kuu viimase veerandi neljandale päevale. Nädalapäevadest ongi neljapäev rahvakalendri kohaselt kõige olulisem, ilmakaartest on selleks põhjakaar.

Samuti taanduvat sel päeval hästi inimese endaga seotud hädad. Näiteks konnasilmad, kae ja muud haigused. Uuema uskumuse kohaselt sobib kaduneljapäv ka dieedi alustamiseks, või paastumiseks, soovimatust karvakasvust vabanemiseks, ülearuste asjade äraviskamiseks, sahvri ja keldri koristamiseks, pesu pesemiseks, aga ka mittetoimivate suhete lõpetamiseks.

Kaduneljapäev on hea aeg toimetusteks, mis peaksid aitama vabaneda kõikvõimalikest halbadest harjumustest ja pahedest- suitsetamisest, liigsest alkoholitarbimisest.. «Kaduneljapäeval on nii, et mida sa teed, kaotab väe ja võimu,» teatab rahvatarkus.  

Mida lähemal kaduneljapäev enne uue kuu loomist on, seda tugevama mõjuga see on. Maavalla Koja andmetel nn. päris kaduneljapäeva (mis jääks kaduaja neljapäevale enne kuu loomist) augustis pole. Nõrgem kaduneljapäev on  6. august (neljanda veerandi neljas päev) ja 5. august (neljanda veerandi neljapäev).

Nimelt on kaduneljapäev hea päev sellisteks toimetusteks mis peaksid tagama millegi püsiva kadumise. Dieedi alustamiseks sobib kaduneljapäev seetõttu, et kuuloomise aegu on jääkainete eraldumine organismist eriti efektiivne). Kaduneljapäev soodustab ka millegi mullapinnast allpool kasvamist, sobides seetõttu taimede istutamiseks. See päev soodustab ka tihenemist  ja seetõttu sobib hõredate juuste lõikuseks või taimede pügamiseks tihedama puhma kasvatamiseks.

Kaduneljapäeval lõigatud lilled säilivad vaasis paremini, samuti on sel päeval epileerimis-, maniküüri- ja pediküüriprotseduuridel püsivam tulemus.

Vana kuu kaduneljapäev augustis peaks hästi sobima isegi võsalõikuseks.

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles