Kindlustusandja tasus kohtuvaidluse tulemusel reisjate kojulennukulud

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennureisi toimumise ajal võib teenusepakkuja pankrotti minna.
Lennureisi toimumise ajal võib teenusepakkuja pankrotti minna. Foto: SCANPIX

Bulgaaria kindlustusandja Victoria FATA Insurance Company Plc täitis tarbijakaitseametiga peetud kohtuvaidluse tulemusel reisikorraldajaga sõlmitud kindlustuslepingust tuleneva kohustuse, tasudes Novatoursile 19 400 eurot Fiji Travel-Alma Tour Groupi reisijate Türgist kojulennutamise eest.

«Victoria FATA Insurance Company Plc-iga peetud kohtuvaidluse tulemus näitab, et turismiseaduse sätted toimivad ning et järjekindla tegutsemise korral on võimalik tulemuslikult õigust nõuda ka piiriüleselt,» ütles tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste. «Kindlasti on amet valmis ka edaspidi sarnaste juhtumite puhul kohtutee jalge alla võtma.»

2011. aasta 4. oktoobril teatas reisikorraldaja Fiji Travel-Alma Tour Group tarbijakaitseametile, et lõpetab oma tegevuse seoses makseraskustesse sattumise ja suutmatusega täita pakettreisilepingutest tulenevaid kohustusi, ning palus ametil kasutada tarbijate pakettreisilepingutest tulenevate nõuete rahuldamiseks ettevõtte kasuks Victoria FATA Insurance Company Plc-s seatud 170 000 euro suurust tagatist.

Tarbijakaitseamet korraldas 77 Fiji Travel-Alma Tour Groupi reisija reisi lähtepunkti Tallinnasse toimetamise, kasutades selleks kõige soodsamat pakkumist, milleks osutus reisikorraldaja Novatours pakkumine.

Victoria FATA Insurance Company Plc maksis 2012. aasta alguseks välja kõik tarbijate nõuded, kuid keeldus tagatisraha arvelt Novatoursile hüvitamast reisijate lähtepunkti toimetamise kulusid, mis olid 19 400 eurot. Kindlustusandja sõnul ei olnud 77 reisijast 73 reisija Tallinnasse tagasitoomine kindlustusjuhtum.Ta põhjendas seda Novatoursi ja Fiji Travel-Alma Tour Groupi varasemate vastastikuste kohustustega.

Tarbijakaitseamet esitas 2012. aasta juulis Harju maakohtule hagi Victoria FATA Insurance Company Plc vastu kindlustuslepingust tuleneva 19 400 euro suuruse kohustuse täitmiseks. Amet leidis, et Fiji ja Novatoursi vaheline ärisuhtlus ei omanud tagatise kasutamise juures mingit tähtsust ning et ametil puudus nii võimalus kui ka vajadus firmade omavahelisi kokkuleppeid hinnata.

Harju maakohus rahuldas 2013. aasta märtsi otsusega tarbijakaitseameti hagi osaliselt, kohustades kindlustusandjat tasuma ametile 5,2 protsenti nõudest ehk 1008 eurot. Tarbijakaitseamet kaebas maakohtu otsuse edasi Tallinna ringkonnakohtusse, mis rahuldas möödunud aasta detsembris tehtud otsusega ameti hagi täies ulatuses ja kohustas Victoria FATA Insurance Company Plc-d maksma ametile 19 400 eurot. Kuna kindlustusselts otsust riigikohtus ei vaidlustanud, on otsus praeguseks jõustunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles