Piret Suitsu: suve meenutamisega üüriarvet ei maksa

, eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Head mälestused suvest ei aita arvete ja üüri maksmisel, tuletab meelde rahaasjade ekspert.
Head mälestused suvest ei aita arvete ja üüri maksmisel, tuletab meelde rahaasjade ekspert. Foto: SCANPIX

Kuumad suveilmad on pakkunud ohtralt võimalusi vaba aja aktiivseks veetmiseks nii reisimise, kontsertide, grillipidude või muude tegevuste näol. Kõik need rõõmud jätavad aga tuntava jälje meie rahakotti, kirjutab Piret Suitsu Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskusest.

Et puhkuselt naastes pangakontol tühjus ei haigutaks, tasub puhkuse ja vaba aja veetmisega seonduvad kulud hoolikalt planeerida ja tehtud plaanidele ka kindlaks jääda. Pere-eelarve pidamine ja järjepidev kulutuste jälgimine annavad kindlustunde, et te rahaasjadega jänni ei jää ning raha jagub kõikide planeeritud kulutuste tarbeks.

Plaanide puudumine soosib raiskamist

Eestlastel ei ole paraku kombeks pere rahaasju pikaajaliselt jälgida, kuid madal huvi eelarve ja suuremate ostude planeerimise vastu mõjutab väga otseselt inimeste käitumist. Kui väljaminekuid vaid lühiajaliselt planeerida, soodustab see emotsionaalset ostlemist ning rahanappuse korral kipume kergekäeliselt laenuraha kasutama, makstes nii soovitud toote või teenuse eest laenu hinna võrra rohkem, olgu kasutatavaks laenutooteks siis panga krediitkaart või poe järelmaks.

Vaikselt on inimeste seas hakanud levima mõistlik komme jätta raha enne puhkust välja võtmata. Suurem rahasumma võib pangaarvelt märkamatult sulada, kuid toredalt veedetud suve meenutamisega paraku üüriarvet ei maksa. Seega on targem ka kesksuvel tavapärasele sarnase rahahulgaga läbi ajada ja säästa ennast nii virelemisest augustis või septembris.

Kui rahakotis on juba auk

Kui aga puhkuseraha on juba otsas ja kulud ületavad tulusid, tuleb otsida võimalusi kulude vähendamiseks või tulude suurendamiseks. Analüüsige oma suuremaid kulutusi ja mõelge, kas need on põhjendatud. 

Näiteks toiduvaliku rikastamiseks pakuvad ka suvine aed ja mets ja nii saate poes ostetava arvelt kokku hoida. Ka turul on hinnad sageli supermarketi omadest soodsamad.  Sarnaseid näiteid leiab oma igakuiste kulude seast kindlasti igaüks.

Järgmise aasta puhkuseplaanid tehke pikalt ette

Puhkuse ja aktiivse vaba aja veetmise plaanid ja eelarve on mõistlik teha terveks aastaks, sest võimalusi on mitmeid ja meie kliimat arvestades olekski vast targem akut mitu korda aastas laadida. Varajane broneerija leiab sageli sobivaid sõidu- ja ööbimispakkumisi, et veeta nii mõnus puhkus madalamate kuludega.

Samuti saate juba praegu hakata koguma suviseks puhkusereisiks või järgmise talve suusapuhkuseks. Kui panete paika, palju nende tegevuste jaoks raha vajate, saate igakuiselt väiksemaid summasid kõrvale pannes vältida rahahäda tuleval aastal.

Erilisemate puhkuseplaanide jaoks tuleb mõnikord raha koguda paar aastat. Laenuraha kasutamisel reisimiseks tasub lähtuda reeglist, mis ütleb, et laenu ei tasu võtta asjade ostuks, mille kasutusaeg saab otsa enne, kui olete võla ära maksnud. Näiteks ei ole üldse meeldiv maksta mitu aastat tagantjärgi puhkusesõidu eest, mis on ammu meelest läinud.

Kui vajate lisaraha puhkuseplaanide elluviimiseks, ei tohiks laenu tagasimaksegraafik olla pikem kui aasta, kui ees ootamas juba uus puhkuseperiood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles