Mõistlik valik: võta puhkusetasu välja mitmes jaos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka õpetajal on lihtsam kulutusi planeerida teadmisega, et puhkusejärgne palk laekub juba septembris.
Ka õpetajal on lihtsam kulutusi planeerida teadmisega, et puhkusejärgne palk laekub juba septembris. Foto: SCANPIX

Tallinna (ja ka mitme teise kohaliku omavalitsuse) õpetajatele pakuti võimalust maksta nende 56-päevase puhkuse eest tasu välja kolmes osas.

«Selline uus võimalus tuleneb uuest töölepinguseadusest. Kui tavapärase ehk 28 kalendripäeva pikkuse puhkuse korral on tööandja kohustatud maksma töötajale puhkusetasu välja hiljemalt viimasel tööpäeval enne puhkusele minekut või kokkuleppel töötajaga ka esimesel palgapäeval peale puhkust, siis pikema ehk 56-päevase puhkuse korral on tööandjal ja töötajal võimalus kokku leppida ka muudes puhkusetasu maksmise tähtaegades,» selgitas haridus- ja teadusministeeriumi raamatupidamiskeskuse pearaamatupidaja Katrin Jakobson.

Tegelikkuses nägi see välja nii, et õpetaja esitas avalduse, millega nõustus, et puhkusetasu makstakse talle välja proportsionaalselt puhatud ajaga igal puhkuse ajal saabuval palgapäeval.

Kes õpetajatest aga sellist võimalust kasutada ei soovinud, see avaldust ei esitanud ja sai  puhkusetasu eelviimasel tööpäeval enne puhkusele jäämist.

«Sellist analüüsi, kui paljud õpetajad sellist puhkusetasu mitmes jaos välja võtmist kasutasid, me ei teinud,» ütles Tallinna Haridusameti 78 üldhariduskooli kureeriva ökonoomikateenistuse juhataja Tanel Keres. «Igas koolis oli selliseid õpetajaid, kes sellist võimalust mõistlikuks pidasid ja seda ka kasutasid.» Oli koole, kus enamik õpetajaid otsustas vabatahtlikult pakutud võimaluse kasuks, aga oli ka neid, kus jätkati korraga kogu puhkuseraha väljavõtmist.

Septembrist aga täienevad Tallinnas kõikide õpetajate töölepingud järgmise klausliga: «Alates 1. septembrist 2010 maksab tööandja töötajale puhkusetasu proportsionaalselt puhatud ajaga puhkuse kasutamise kuule järgneva kuu palgapäeval.»

Õpetajal ja kooli direktoril on küll õigus kokku leppida, et puhkusetasu kantakse üle osade kaupa, aga puhkusetasu tuleb sajaprotsendiliselt ära maksta hiljemalt puhkusele järgneval palgapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles