Ehmatav avastus supermarketite lastekaupades

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Greenpeace’i keskkonnateemaline uuring avaldas, et rohkem kui pooled Saksamaal müüdavatest lasteriietest sisaldavad ohtlikke keemilisi aineid, mis on kahjulikud nii keskkonnale kui ka laste tervisele.

Neljapäeval avaldatud uuringu kohaselt avastati kõige enam ohtlikke leide Aldi supermarketitest, kirjutab Saksamaa The Local.

Mudelite lõikes paistsid enim silma keemiliste ühendite sisaldusega jalanõud, märkis Greenpeace oma avalduses.

«Lapsevanemad viskavad tihtipeale oma lastele supermarketist ostetud odavad jalanõud kaubakärusse toiduainete peale. Allahinnatud odavriided on ka pealispinnalt ohtlike kemikaalidega kaetud, mistõttu kanduvad need sellisel kokkupuutel edasi ka toidule,» rääkis Greenpeace’i ekspert.

Sõltumatud laborid testisid 26 toodet, mis olid varem Saksamaal kehtivate regulatsioonide kohaselt kinnitatud ohutuks ja lubatud müügile suurtesse kaubanduskettidesse. Paljud jalanõud, kaasaarvatud populaarsed laste kummikud Tchibo supermarketist, sisaldasid vähkkasvajate teket soodustavaid kemikaale, leidsid Greenpeace’i uurijad.

Aldi supermarketites müüdavad tooted olid uurijate poolt liigitatud keskkonnasõbralikkuse poolest kõige viletsamateks, järgnesid Lidlist avastatud leiud märkega «halb». Rewe, Penna ja Tchibo said hindeks rahuldava, kuigi ka neist polnud ükski mürkidevaba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles