Mobiil-ID toimingute arv küündib miljonitesse

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Sertifitseerimiskeskus AS andmete kohaselt tehakse Mobiil-IDga umbes 1,8 miljonit toimingut kuus, millest lõviosa on pangatoimingud.

«Mobiil-ID kasutajate arvu tõusus mängib olulist rolli ka nutiseadmete pealetung, sest nutitelefoni või tahvelarvutisse ei saa sisse logida ID-kaardiga, seega on Mobiil-ID sel juhul asendamatu ning ka kõige mugavam viis enda tuvastamiseks ja digiallkirja andmiseks,» rääkis Eesti Telekomi tootearenduse juht Lauri Läheb.

Mobiil-ID kasutajate arv Eestis läheneb 50 000-le ja igal kuul  liitub Eestis Mobiil-IDga umbes 2000 uut kasutajat.  

Mobiil-ID on riiklik isikutunnistus, mis asub mobiiltelefoni SIM-kaardil ning on seetõttu kasutajaga alati kaasas. Mobiil-ID võimaldab teha samu e-toiminguid nagu ID-kaart. Mobiil-IDga saab näiteks logida internetipankadesse ja anda digitaalallkirja nii arvuti, kui mobiiltelefoni vahendusel nii Eestis kui ka välismaal. Mobiil-ID annab võimaluse teostada turvalisi e-toiminguid ka ID-kaardi lugejata ning spetsiaalse tarkvarata arvutites.

Mobiil-ID turvalisus on võrreldav ID-kaardi omaga. Isiku tuvastamine või allkirja andmine ei toimu automaatselt, vaid alles peale PIN1 või PIN2 koodi sisestamist. Samuti toimub Mobiil-ID toimimiseks vajalik andmevahetus taustal krüpteerituna.

Nagu ID-kaart, on ka Mobiil-ID eraisiku omand, mistõttu ei vaja näiteks firmatelefoni kasutajad liitumisel firma volitust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles