Kakaooad parandavad mälu

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivatatud kakaooad.
Kuivatatud kakaooad. Foto: STAFF/REUTERS

Eelnevates töödes on leitud, et flavanoolidena tuntud ühendid, mida võib leida ka punases veinis, mustikates ja rohelises tees, parandavad hiirte mälu ja nende aju teatud piirkondade verevarustust.

Columbia ülikoolis töötav Scott Small otsustas uurida, kas ühenditel on sarnane mõju ka inimajule, mille tarbeks palus ta 19 vabatahtlikul, kelle vanus jäi 50-69 aasta vahele, juua kaks korda päevas kolme kuu vältel kõrge flavanooli sisaldusega jooki, vahendab ERRi teadusportaal.

Kokku said nad vedelikust päevas 900 milligrammi jagu flavaane, mis on võrreldav umbes saja grammi kõrge kakao sisaldusega šokolaadi söömisega.

Enne ja pärast katseperioodi funktsionaalse magnetresonantstomograafiga tehtud ülesvõtted näitasid, et flavanoole suures koguses saanud katsealuste hammaskääru verevarustus oli võrreldes katsegrupiga paranenud umbes viiendiku võrra.

Samuti paranes nende sooritus keskmiselt 630 millisekundi võrra ülesandes, milles pidid katsealused neile järjest näidatava 82 abstraktse kujundi seast ära tundma 41 kujundit, mida nad olid eelnevalt näinud (katsealuste reaktsioon oli ülesandes võrreldav ligikaudu 30 aastat nooremate inimeste reaktsiooniajaga).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles