Kiire tegutsemine insuldi korral võib päästa elu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insult ehk ajurabandus.
Insult ehk ajurabandus. Foto: graafika: Alari Paluots

Ida-Tallina keskhaigla neuroloogi Kersti Brems-Neuhausi sõnul on insuldikahtluse korral oluline kiire tegutsemine – tähtis on ära tunda insuldi sümptomid javõimalikult kiiresti kutsuda kiirabi.

Kõige tüüpilisemad insuldi tunnused on nõrkus ühes kehapooles, kõne- ja neelamishäired ning vähenenud tundlikkus. Insuldi esinemissagedus on seotud mitme faktoriga, millest levinuim on kõrge vererõhk, samuti ülekaalulisus, diabeet, südame rütmihäired ja suitsetamine. Ennetamisel  on oluline jälgida piisavat füüsilist aktiivsust ja  tervislikku toitumist.

«Insuldi kahtluse korral on oluline kiire tegutsemine – trombi lõhustamine ravimitega ehk trombolüüs on küll efektiivne, kuid toimib vaid 4,5 tunni jooksul pärast trombi teket. Seetõttu on tähtis ära tunda insuldi sümptomid  ja võimalikult kiiresti kutsuda kiirabi, kuid veelgi olulisem on ennetustöö, et vähendada riskitegureid,» sõnas Kersti Brems-Neuhaus.

Insult on sageduselt kolmas surmapõhjus ning üks olulisemaid raske invaliidsuse põhjuseid Euroopas. Eestis haigestub aastas keskeltläbi 4500 erinevas vanuses inimest insulti ning maailmas elu jooksul iga kuues.

Insuldi tekkepõhjused jagunevad peamiselt kaheks: aju varustava veresoone ummistumine (90 protsenti juhtudest)  või lõhkemine. Mõlemal juhul tekib ajukahjustus piirkonnas, mida vastav veresoon varustas ning insuldi sümptomid sõltuvad konkreetse ajupiirkonna funktsioonidest. 

ITK taastusravikliinikus on patsientidel võimalik saada insuldijärgselt mitmekülgset toetavat ravi, mille eesmärgiks on taastada patsiendi elukvaliteet, viia ta tavaellu ning vähendada insuldijärgseid tüsistusi.

ITK neuroloogiakeskuses oli eelmisel aastal statsionaarsel ravil 397 insuldiga patsienti ning paljud neist on saanud võimaluse igapäevaellu naasta. Ravil olnud patsientidest 66  haigel sai rakendada trombolüüsi. Sel aastal on trombolüüsi teostatud juba pea 80 haigel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles