Lugeja küsib: kas võin FIE-na kodu- ja sidekulusid kuludesse kanda?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Olen FIE. Kliendikohtumisteks üürin ruumi, aga ettevalmistustöö ja vahest ka Skype kohtumised teen kodust, mis on minu omandis. Samuti on minu nimel kommunaalteenuste lepingud, va internet, mis on mehe nimel. Siiani pole ma neid kulusid FIE kulude all näidanud, aga tundub, et see on viga,» kirjutab küsija.

«Sellega seoses on kolm küsimust.  Kas arve võib olla eraisiku nimel, millest FIE kuludesse kannan mingi osa? Mul ei ole hetkel eraldi FIE arveldusarvet.  Kui internetileping on sõlmitud mehe nimel, aga arveid tasun mina eraisikuna, kas saan osaliselt selle kulu kanda FIE alla?  Kas kodukontori kulude jagamisel peaks aluseks võtma 24-tunnise perioodi, millest siis arvutan FIE vee, side, elektri ja gaasikulu?» soovib lugeja teada.

Vastab Vello Vallaste firmast Vallaste ja Partnerid.

FIE võib tulust maha arvata kõik tema ettevõtlusega seotud kulud, ka need, mis on tasutud varem. Pole oluline, kelle nimele on kuludokument välja antud või kelle nimel on sõlmitud lepingud. Kui kulu on ettevõtlusega seotud osaliselt, siis kantakse ettevõtluskuludesse vastav osa. Kodukulude jaotamise proportsioonid võiks määrata püsivana vastavalt kodukontorina kasutatava ruumi osakaalule kogu kodust. Side- ja transpordikulude jaotus tuleks otsustada iga kuu eraldi. Kindlasti tasub sisse seada FIE erikonto.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles