Veidrate toitude aeg on möödas

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Siiguri restoran Noa tunnistati tänavu parimaks.
Tõnis Siiguri restoran Noa tunnistati tänavu parimaks. Foto: Stanislav Moshkov/Õhtuleht

Eksootilise tooraine aeg on Eesti toidukultuuris möödas, nüüd läheb hästi söögikohtadel, kus on tugev köök ja suurepärane miljöö.

«Eesti sööjad on kordades teadlikumad kui 10 aastat tagasi, aga ka märksa nõudlikumad ja väga palju nalja enam teha ei saa,» rääkis Eesti parima restorani NOA peakokk Tõnis Siigur. Tema sõnul peeti vanasti tugevaks restorani,  mis suutis pakkuda võimalikult veidraid tooraineid, nüüd aga hinnatakse seda, kes oskab võimalikult hästi süüa teha. «Neid usse ja Austraalia loomi  väga ei pakuta, mida 10 aastat tagasi võis igas restoranis leida,» tõi ta näite.

Oma restorani edust rääkides arvas Siigur, et NOA peakoka saali edu võti on vabaduse meeleolu, mis seal tekib. «Inimesed ütlevad, et nad tunnevad, nagu nad ei olekski Eestis, vaid kusagil reisil, nagu noaga oleks tavaelust ära lõigatud – see fiiling inimestele meeldib ja seni oli see kättesaamatu,» rääkis Siigur. Meeleolu loomisele aitab kaasa ka täiesti avatud köök. «Enamuses restoranides on äärmisel juhul üks laud, kus viiene või kuuene seltskond näeb, mis köögis toimub, aga meil on

liveis kõik näha ja see loob erilise fiilingu,» rääkis Siigur.

Kui NOA peakoka saal tunnistati tänavuseks parimaks söögikohaks, siis  söögikoha teine osa  pälvis 20. koha.  «Kõik ei saagi olla number ühed,» vastas peakokk küsimusele, miks tema teine hoolealune on mitu kohta madalamal. Siiguri sõnul on tegu teadlikult kaheks väga erinevaks restoraniks tehtud söögikohaga. «See atmosfäär, mis on tavapoolel,  ongi tehtud väga heaks restoraniks ja ei saa kunagi olema nr 1, sest on nii palju selliseid asju, mida me lihtsalt ei tee,» selgitas ta. Oma restoranide paremusjärjestust peab ta igati õiglaseks. «Kui need kohad oleksid olnud 1. ja 2., siis ma oleksin arvanud, et midagi on hindajate poolt valesti tehtud,» kinnitas ta.

Oma köögi parimatest paladest rääkides kiidab Siigur rohelisi tomateid. «Me oleme siiralt õnnelikud nende üle,» sõnab ta. Aasta tagasi palus restoran enda jaoks spetsiaalselt kasvatada ka küpsena roheliseks jäävaid tomateid. «Kiirelt grillitud, serveerituna umami kastmega, see jääb visuaalselt ilus – me tunneme selle üle tõsist uhkust,» kinnitab Siigur ja lisab kerge kahetsusega, et kahjuks saab nende tomatite hooaeg mõne nädalaga läbi.

Kuigi NOA avas uksed alles sel aastal ja pidi esimesel suvel tulema toime  klientide n-ö tormijooksuga, on Siiguri mõttes juba uus söögikoht. «Järgmine aasta on üks lahe kontseptsioon tulemas, aga pikemalt saame sellest rääkida uuel aastal, kui asjad jooksevad meie jaoks paika, aga me paigale  istuma ei jää,» lubas Siigur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles