Tuntud firma lihapraad koosnes pekist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ootamatult pekine praad.
Ootamatult pekine praad. Foto: Erakogu

Tuntud lihatööstuse praad koosnes suuresti pekist, kuid ettevõtte kinnitusel pole tegu tahtliku sooviga tarbijat petta.

«Ei ole küll eriline kurtja ja kaebekirjade kirjutaja, kuid see kogemus, mille osaks saime Oskari küljeliha praadi ostes, paneb küll teisi tarbijaid hoiatama,» kirjutas Tarbija24 poole pöördunud naine. Nimelt selgus praadi ahjust välja võttes ja lahti lõigates, et «praad» koosneb 90 protsenti sulapekist.

«Kaks paksu kihti rasvast kamarat ning imepeen lihariba kõige all,» kirjeldas naine avanenud vaatepilti.  Toode läks otsejoones prügikasti ning ostjal oli  väga kahju kulutatud kaheksast eurost, aga ka toiduraiskamisest.

«Kuna läbi vaakumpakendi ja karbi liha kvaliteeti ei näe, võiks nimetatud tootja oma tarbijate vastu natukenegi ausust üles näidata ning nimetada selle toote ehk pekipraeks,» tegi ta ettepaneku.

«Kõnealune praad on valmistatud sea kamaraga ja kondita küljelihast. Kuna küljeliha on nn läbikasvanud liha, siis peki olemasolu selle tooraine puhul on täiesti loomulik,» selgitas Oskari peatehnoloog Rein Visk. Ta tunnistab, et see konkreetne praetükk on tõepoolest pisut «rammus» , kuid kinnitab, et kindlasti pole siin tegemist tahtliku tarbija petmisega.

«Praetükk maitsestatakse ja küpsetatakse tervelt, seega ei saa ka valmistaja alati kindlalt teada, missugune on lõikepind toote sees,» rääkis Visk.  Searümpa ostab ettevõte kindlate kvaliteedi kriteeriumide alusel ainult S ja E kategooria kvaliteedis ehk searümba tailiha sisaldus on 58 protsenti ja enam. «Seetõttu on üllatav, et sellise rasvasusega toorainest on toode valmistatud ja ka kauplusesse jõudnud. See konkreetne praetükk igatahes meie standardiga päris kooskõlas pole. Vabandame tarbija ees, kes sellise toote ostis» ütles peatehnoloog.

Viski sõnul on toote keskmine toitainete sisaldus pakendil vastavalt seadusele välja toodud. «Kui toote valmistamiseks on kasutatud anatoomilist raietükki, siis märgistusel koostisosade loetelus tailihasisaldust, sarnaselt vorstidele, eraldi välja ei tooda,» täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles