Kiirlaenu võtavad peamiselt paljulapselised ja noored

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirlaen.
Kiirlaen. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti noorte oskus oma rahaasju korraldada sunnib neid võtma kiirlaene, et tasuda juba olemasolevaid võlgu.

«Kiirlaenu võtavad reeglina noored inimesed vanuses 20-34 ning ka suure perega inimesed, kellel on 4 või enam last,» sõnab Bigbanki juhatuse esimees Kaido Saar. Ta ei mõista, miks võetakse laenukoormisi, mis on laenuvõtjale ja tema perele kahjulikud.

«Noorte inimeste kaalutlemata otsuste peale võib esialgu justkui silma kinni pigistada, kuid üle 25-aastastel noortel ja eriti veel lastega inimestel võiks finantskirjaoskus olla piisavalt hea, et enne laenuotsuse tegemist turul olevaid pakkumisi ja protsente põhjalikult uurida, » märgib Saar.

Kui suurtest pankadest võetakse väikelaenu peamiselt kodu remontimiseks või auto soetamiseks, siis teistest krediidiasutustest võetakse laenu peamiselt mõne muu laenukohustuse katmiseks. Lisaks makstakse kiirlaenudega ka igapäevaste kulutuste või ravikulude eest.

Peamine, mida laenuvõtjad TNS Emori uuringu järgi väikelaenu tingimuste juures muudaksid, on laenuintress. See võib olla ka põhjus, miks lepitakse harjumuspäraseks ja tuttavaks muutunud kodupanga kõrgema intressiga, mis Bigbanki sõnul ei pruugi olla mõistlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles