Eestis avati Baltikumi ainus Tiibeti söögikoht

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltikumi esimesele Tiibeti restoranile andis nime Roy Strideri samanimeline teos.
Baltikumi esimesele Tiibeti restoranile andis nime Roy Strideri samanimeline teos. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Baltikumi teadaolevalt esimene Tiibeti söögikoht Himaalaja jutud avab tänasest Tartus uksed. Inspiratsiooni andis Roy Strideri samanimeline reisiraamat.

Himaalaja jutud pakub lisaks tiibetlastele omasele menüüle ka tandoori ahjus valmistatud ning India ja Nepali roogasid. Raamatutegelaste põhjal leiab seal taolisi üllatusi nagu Vennaskond Indias aedviljapakora, mis viitab äsja 30. juubeliaastat tähistanud Vennaskonna esinemisele Tiibeti Olümpiamängudel 2008. aastal.

Tiibetlaste toetajana tuntud kirjanik Roy Strider ütleb, et Tiibeti restorani avamine Eestis on mitmes mõttes märgilise tähendusega sündmus.

"Eesti ja Tiibet on saatusekaaslased ning mõlemad maad ja rahvad on kannatanud suurematest vendadest naabrite tõttu, kes on soovinud võtta pisemate üle liiga suurt kontrolli," märgib Strider.

Ta avaldab lootust, et Tiibeti restoran Tartus lähendab Eestiga sarnase saatusega maid veelgi ning pakub lisaks kulinaarsetele ja kultuurilistele elamustele ka võimalust Tiibetis toimuvate sündmustega kursis olemiseks ja tiibetlaste vabaduspüüdluste toetamiseks.

Restorani üks käivitajatest, Nepali päritolu Eesti kodanikust ettevõtja Kamal Prasad Chalice on pärit Himaalaja kõrgmäestikust, kuid tegutsenud Eestis toitlustuse valdkonnas juba üle 10 aasta. Talle kuulub ka restoranikett Vaga Mama.

Restoranis on avatud ka raamatu Himaalaja jutud ühe tegelaskuju, Eesti kunstniku Kiwa fotonäitus, mis dokumenteerib raamatus pajatatavaid seiklusi. Himaalaja juttude sisekujunduse autor on Leho Rubis.

Uues söögikohas toimetavad otse Himaalajast saabunud kokad ning saalis lehvivad häid soove ja palveid levitades Tiibetist toodud ehtsad palvelipud.

Kuna tegemist on esimese teadaoleva Baltikumis avatud Tiibeti restoraniga, on see juba äratanud ka rahvusvahelist tähelepanu ja pälvinud rohkeid õnnitlusi Tiibeti pagulaskogukonnalt.

Himaalaja jutud avab uksed kell 13 Tartu kesklinnas aadressil Küüni 5B, endises Kaubahalli hoones Barclay de Tolly pargi serval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles