Bhut Jolokia ehk kummitustšilli on üks maailma teravamaid tšillisid, sisaldades veidi üle ühe miljoni Scoville’i skaala ühiku (1 041 427 SHUd – toim) tulisust. Veel mõni aasta tagasi peeti seda Tabasco kastmest üle 400 korra teravamat tšillit maailma tuliseimaks pipraks. 2012. aastal tõukas võiduka suupõletaja troonilt aga Mehhiko päritolu Trinidad Moruga skorpioniks tituleeritud tšilli, mille keskmiseks teravusastmeks on mõõdetud 1 200 000 SHUd, kuid mis võib mõningate viljade puhul piisavalt heades tingimustes kasvamisel ulatuda kuni kahe miljoni ühikuni. Möödunud aasta detsembris astus esikohale aga veelgi ekstreemsemaks aretatud tšilli, mille hirmukuulutav nimi Rappija Carolina (Carolina Reaper – toim) annab aimu, mida kuni 2 200 000 SHUd terav tšilli maitsegurmaani suuga teha võib. Bhut Jolokia on praegu maailma teravuselt kolmas tšilli.
Bhut Jolokia ehk kummitustšilli on üks maailma teravamaid tšillisid, sisaldades veidi üle ühe miljoni Scoville’i skaala ühiku (1 041 427 SHUd – toim) tulisust. Veel mõni aasta tagasi peeti seda Tabasco kastmest üle 400 korra teravamat tšillit maailma tuliseimaks pipraks. 2012. aastal tõukas võiduka suupõletaja troonilt aga Mehhiko päritolu Trinidad Moruga skorpioniks tituleeritud tšilli, mille keskmiseks teravusastmeks on mõõdetud 1 200 000 SHUd, kuid mis võib mõningate viljade puhul piisavalt heades tingimustes kasvamisel ulatuda kuni kahe miljoni ühikuni. Möödunud aasta detsembris astus esikohale aga veelgi ekstreemsemaks aretatud tšilli, mille hirmukuulutav nimi Rappija Carolina (Carolina Reaper – toim) annab aimu, mida kuni 2 200 000 SHUd terav tšilli maitsegurmaani suuga teha võib. Bhut Jolokia on praegu maailma teravuselt kolmas tšilli. Foto: Erik Prozes

Piparde maailm võtab silme eest kirjuks, paneb aevastama ja võib pakkuda suudpõletavaid elamusi. Selles orienteerumiseks tuleb aga julgeda erinevaid vürtse maitsta. Tarbija24 võttis vaatluse alla piprad, mis kõik on Eestis saadaval, kuid erinevad oma tugevuselt mitmekordselt.

Habanero tšilli jääb maailma teravaimatele tšillidele küll numbriliselt alla (100 000 – 350 000 SHUd), kuid on treenimata maitsemeelele sellegipoolest ekstreemselt tuline.
Habanero tšilli jääb maailma teravaimatele tšillidele küll numbriliselt alla (100 000 – 350 000 SHUd), kuid on treenimata maitsemeelele sellegipoolest ekstreemselt tuline. Foto: Erik Prozes
Tšillikaun on heaks maitseandjaks pajaroogadele, kuhu tuleks see tervel kujul sisse visata ning toidu valmides kohe välja võtta. Kui kaun jääb valminud toitu seisma, väljub terav maitse sealt edasi ja nii võib juhtuda, et roog maitsestub üle.
Tšillikaun on heaks maitseandjaks pajaroogadele, kuhu tuleks see tervel kujul sisse visata ning toidu valmides kohe välja võtta. Kui kaun jääb valminud toitu seisma, väljub terav maitse sealt edasi ja nii võib juhtuda, et roog maitsestub üle. Foto: Erik Prozes
Cayenne’i pipar meenutab toorel kujul punast paprikat või tšillit. Tootena on selle levinum kuju jahvatatud pulber, mis sobib hästi näiteks kana maitsestamiseks.
Cayenne’i pipar meenutab toorel kujul punast paprikat või tšillit. Tootena on selle levinum kuju jahvatatud pulber, mis sobib hästi näiteks kana maitsestamiseks. Foto: Erik Prozes
Must, valge ja roheline pipar on igapäevases kasutamises kõige enam levinud. Neid pruugitakse eraldi või siis koos pipraseguna, samas on need kõik ühe ja sama pipra erinevad lõpp-produktid. Must pipar valmib pooltooreste pipraseemnete keetmisel ja küpsetamisel.
Must, valge ja roheline pipar on igapäevases kasutamises kõige enam levinud. Neid pruugitakse eraldi või siis koos pipraseguna, samas on need kõik ühe ja sama pipra erinevad lõpp-produktid. Must pipar valmib pooltooreste pipraseemnete keetmisel ja küpsetamisel. Foto: Erik Prozes
Valge pipra terad on tegelikult küpselt kuivatatud pipraseemned.
Valge pipra terad on tegelikult küpselt kuivatatud pipraseemned. Foto: Erik Prozes
Roheline pipar saadakse pooltooreste pipraseemnete kuivatamisel.
Roheline pipar saadakse pooltooreste pipraseemnete kuivatamisel. Foto: Erik Prozes
Piprasegus on must, valge, roheline ja rosee­pipar. Värskelt jahvatatuna mõjuvad need toidul ka dekoratiivsena.
Piprasegus on must, valge, roheline ja rosee­pipar. Värskelt jahvatatuna mõjuvad need toidul ka dekoratiivsena. Foto: Erik Prozes
Vürts ehk nelkpipar on maitselt musta pipra ja nelgi vahepealne maitseaine, selles avaldub ka kerge kaneelimaik. Nelkpipart kasutatakse marinaadides, kastmetes ja see on Eestis olnud pikalt väga populaarne. Tööstuslikult kasutatakse vürtsi ka erinevate vorstide valmistamisel.
Vürts ehk nelkpipar on maitselt musta pipra ja nelgi vahepealne maitseaine, selles avaldub ka kerge kaneelimaik. Nelkpipart kasutatakse marinaadides, kastmetes ja see on Eestis olnud pikalt väga populaarne. Tööstuslikult kasutatakse vürtsi ka erinevate vorstide valmistamisel. Foto: Erik Prozes
Roseepipar on tegelikult troopilise puu mari. Teradel on kergelt magus, pisut koriandrit meenutav maitse, mis sobib hästi liharoogade, aga ka salatite maitsestamiseks.
Roseepipar on tegelikult troopilise puu mari. Teradel on kergelt magus, pisut koriandrit meenutav maitse, mis sobib hästi liharoogade, aga ka salatite maitsestamiseks. Foto: Erik Prozes
Tšillišokolaad on vaid üks näide sellest, kuidas magus ja terav maitse kokku sobivad.
Tšillišokolaad on vaid üks näide sellest, kuidas magus ja terav maitse kokku sobivad. Foto: Erik Prozes
Kommentaarid
Copy