Arsti soovitused vigastustevabaks füüsiliseks arenguks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole sugugi tavatu, et nädalavahetuse sörkijad, kel mõne aja tagant mõni vigastus uuesti ja uuesti ilmnema hakkab, on koormuse tõstmisega üle pingutanud.

«Inimesed arvavad, et kui valu on üle läinud, võib tagasi rajale hüpata,» ütles Bostoni lastehaigla spordimeditsiini osakonna juht Lyle Micheli Fox Newsile.

«Eriti puudutab harrastussportlasi see, et nad tahavad arengus teha kiireid edasiminekuid – nii hakatakse kasvatama treeningu intensiivsust aga ka kestvust,» lisas Micheli.

Dr Michel tavatseb oma töös tugineda nn 10-protsendi reeglile. See tähendab, et patsiendid, kes tulevad tema juurde oma murega tagasi, soovitab ta just selle protsendi võrra oma treeningutele koormust korraga lisada. Mitte rohkem.

«Kui keegi tuleb tagasi ja on just vigastanud oma põlve ja suudab joosta 20 minutit kolm korda nädalas, siis võib öelda, et nädal hiljem saaks ta hakkama ka 22-minutilise sörgiga. Paljud arvavad aga, et kui sain sel nädalal ümber tiigi ühe korra joosta, siis järgmisel nädalal jooksen juba kaks korda. See on aga juba 100-protsendiline koormuse lisamine.»

Sama lähenemist kasutab arst ka jõutreeningutega tegelevate inimeste nõustamisel. «Kui teed kordusharjutusi – näiteks 5-kiloste hantlitega lendamist 10 kordust, siis järgmisel nädala ei tohiks koormust tõsta rohkem kui 10 protsenti.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles